Preţul spot al energiei electrice, din nou la maximumul ultimilor doi ani, în seara asta

Energia electrică cu livrare în această seară la ora 20.00 pe piaţa spot de la Bucureşti costă 650 de lei/MWh, preţ record al ultimilor doi ani, potrivit datelor de pe platforma OPCOM.

Acest preţ, care a mai fost atins de trei ori în ianuarie 2019, nu a mai fost depăşit din februarie 2017, când s-a înregistrat nivelul istoric de 680 de lei pe MWh, dar atunci era perioadă de iarnă.

În euro, preţul spot de la ora 20.00 era, pentru piaţa din România, de 137 euro/MWh, dublu faţă de cel din Ungaria (72 euro), în condiţiile în care pe celelalte pieţe cu care suntem cuplaţi, Slovacia şi Cehia, preţurile erau de 59 de euro.

La acea oră, România importă energie electrică din Ungaria, la un volum de 456 MW, identic cu cel din precedentele intervale orare, dar ecartul faţă de preţul din Ungaria este mult mai mic: 73 de euro faţă de 60. La fel şi după ora 20: în intervalul orar următor, preţul pe ambele pieţe de este de 71 de lei.

Citeşte şi:

Unde ajungem? În această seară, România importă electricitate la nivelul maxim posibil din Ungaria, la un preț cu 60% mai mare

În ultima lună, perioada 12 august-12 septembrie, prețul spot al energiei electrice tranzacționate pe piața de la București a fost, aproape în fiecare zi, cel mai mare raportat la toate prețurile de la bursele din Europa, potrivit datelor publice disponibile pe platforma OPCOM-operatorul pieței de electricitate și gaze. Detalii, aici:

România are, de o lună, cele mai mari preţuri spot la electricitate din Europa, aproape zi de zi

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *