Unde ajungem? În această seară, România importă electricitate la nivelul maxim posibil din Ungaria, la un preț cu 60% mai mare

În această seară, la ora 20.00, România importă energe enelectrică la valoarea maximă permisă de liniile de interconexiune cu Ungaria, la un preț cu 58% mai mare decât cel de pe piața ungară.

Așadar, la acea oră, prețul spot din România era de 90,8 de euro/MWh, cel din Ungaria de 56,9 euro, cel din Cehia de 47,9 euro, la fel ca și cel din Slovacia.

Piața spot din România este cuplată, prin preț, cu cele din Ungaria, Slovacia și Cehia. Însă, dacă este ceva obișnuit ca prețurile din Slovacia și Cehia să fie constant mai mici decât cele din România (sunt conectate și la piețele occidentale, unde prețurile spot pot fi de multe ori mai mici, alimentate de regenerabilele din Germania), un ecart atât de mare al prețurilor orare de închidere ale piețelor spot , mai ales în ore de vârf, nu se întâlnea foarte des.

La acea oră, capacitatea de transfer disponibilă pe relația Ungaria-România era de 506 MW. Tot aceeași este și valoarea schimburilor de energie, potrivit datelor OPCOM, administratorul pieței de la București, în acel interval oral, și în următorul. De altfel, de-a lungul întregii zile de azi, România importă energie electrică din Ungaria, exporturile fiind, evident, zero.

Care sunt cauzele situației. Prima ar fi că România de ceva vreme nu își mai poate asigura necesarul de electricitate din surse interne, în vârf de consum, astfel că se recurge la importuri. În acest an, după o lungă perioadă, România ar putea fi importator net de energie electrică, la nivelul celor 12 luni. Pe de altă parte, chiar dacă ar mai exista disponibilitate, este posibil ca prețurile să fie mai mari decât cele ale energiei aduse din sau prin rețeaua ungară. În plus, ar putea fi vorba și despre comportamentul unor furnizori care, în unele momente, trebuie să intre la cumpărare pe piața spot pentru că nu aveau contractată energia din timp, pe contracte la termen, pentru clienții lor. Iar dacă sunt ordine de cumpărare pentru cantități mari, este evident că prețurile cresc.

Din păcate, este o situație cu care ar trebui să ne obișnuim, potrivit specialiștilor din piață. Petre Stroe, CEO al MET Energy România, parte a grupului MET, care este originat chiar în Ungaria, și care este unul dintre cei mai mari furnizori de energie de pe piața concurențială, spune că situația a devenit normală. “Așa se întâmplă la ora 20.00 CET, mai ales când importul din Ungaria este semnificativ mai mare față de restul orelor”, a explicat Stroe, când l-am întrebat despre ecartul mare de preț și despre volumul fizic importat, la nivelul tehnic maxim posibil. El spune că astfel de situații în orele cu vârf de consum au ajuns ceva normal, în condițiile în care România are deficit de generare de electricitate.

Potrivit datelor INS, consumul final de energie electrică în primele şapte luni ale anului în curs a fost de 32,556 miliarde de kWh, cu 0,3% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2018, în condiţiile în care iluminatul public a înregistrat o creştere cu 12,5%, iar consumul populaţiei a urcat cu 19,4%. Exportul de energie electrică a scăzut cu apoape 32% în primele şapte luni ale anului, la 2,37 miliarde kWh, în timp ce importurile au crescut cu 45%, la 2,13 miliarde kWh.

3 Comments

  1. Ajungem sa fim impotatori mari de energie electrica.Dar se rezolva cu publicarea strategiei energetice care zace in sertarele ME de 12 ani.Importurile de energie cresc direct proportional cu veniturile membrilor CS,CD ,MANAGERILOR,Membrilor AGA si CA la societatile din sectorul energetic.In perioada de trista amintire erau cca 10 persoane (recunosc de mare moralitate si buni specialisti) cu decizie directa asupra sigurantei functionarii sistemului energetic, acum stim cati sunt ? sunt convins ca mult mai putini ,din moment ce totul merge spre bine.

    1. Am inteles ca ENEL cu ajutorul unei firme din SUA are cel mai bun servicu adoptat.Din pacate ENEL e pe picior de plecare iar firme din SUA in urmatorii 100 de ani nu vom vedea.Nu stiu sigur dar cred ca primordial sau luat masuri pentru echilibrarea productiei, dupa care sunt in curs de realizare masurile pentru echilibrarea consumului prin benerficii aduse marilor consumatori.Totodata cred ca ar trebui sa avem o piata concurentiala de productie, asa cum au toate tarile din UE si din lume.Tema e prea interesanta si adevarata ca sa incep sa spun ce e la noi.Sigur in urmatorii 25 de ani nu vom avea acest serviciu.Ar fi interesant daca specialistii din ANRE si ME si-ar prezenta opiniile,dar nu cred.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *