Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a înregistrat în primele trei luni ani ale acestui an creșteri substanțiale ale afacerilor și profitului, în condițiile în care nu a mai avut obligații de vânzare a energiei la preț plafonat, așa cum a trebuit să facă anul trecut, când exista piață reglementată. A crescut și prețul, și cantitatea de energie vândută.
Rezultatele Hidroelectrica apar în raportul trimestrial al Fondului Proprietatea, acționar minoritar al companiei. Cităm:
“Potrivit conducerii, în primele trei luni ale anului 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 1.418,1 milioane Lei, în creștere cu 67,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, EBITDA de 1.072,6 milioane Lei, în creștere cu 80,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit operațional de 888,5 milioane Lei, în creștere cu 90,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit înainte de impozitare de 895,7 milioane Lei, în creștere cu 83,0% față de aceeași perioadă a anului trecut, și un profit net de 759,5 milioane ei, în creștere cu 76,5% față de aceeași perioadă a anului trecut”.
Vânzările de energie au crescut, la fel și prețurile
Cităm în continuare din raportul FP:
“În cursul perioadei, energia electrică totală vândută a ajuns la 4,74 TWh, în creștere cu 32,0% față de aceeași perioadă a anului trecut, din care electricitatea vândută din producția proprie a ajuns la 4,50 TWh, în creștere cu 38,0% față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 279,6 Lei / MWh în creștere cu 36,5% față de aceeași perioadă a anului trecut”, scrie în raportul FP.
Citește și:
Hidroeletrica a bugetat instalarea a 25 de stații de încărcare pentru mașini electrice în acest an
Cheltuieli mai mari cu taxa pe apă
“Ca urmare a modificărilor aduse Legii Apelor din România în cursul anului 2020, în primele trei luni ale anului, Hidroelectrica a înregistrat costuri totale cu apa utilizată pentru producerea energiei electrice de 149,0 milioane Lei, în creștere de la 69,6 milioane Lei înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent”, se arată în raport. Amintim că, potrivit ultimelor modificări legislative, toți producătorii de energie hidro au obligația să plătească o taxă pe apa uzinată, în cuantum de 33 de lei/MWh.
Citește și:
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, 100% verde, și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic. Compania exploatează în prezent un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.
Compania a înregistrat în 2020 un profit net de 1,45 miliarde de lei.