Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării și, totodată, una dintre cele mai profitabile companii din România și-a bugetat investiții de 3,8 miliarde de lei în acest an și următorii doi pentru achiziții.

Hidroelectrica are alocat în acest an un buget pentru achiziția de participațiuni de 1,32 miliarde de lei, dintre care pentru “capacități de producție a energiei electrice din surse de energie regenerabilă 1,25 miliarde de lei, și pentru achiziții de active de 75 de milioane de lei. Cifrele apar în proiectul de buget care va fi supus aprobării în ședința Adunării Generale a Acționarilor de luna viitoare.

Pentru același scop, compania și-a bugetat și în 2022 și în 2023 câte 1,25 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că producătorul hidro are un buget de achiziții de circa 3,8 miliarde de lei în trei ani.

Bugetul este în linie cu ambițiile Hidroelectrica, care a anunțat acum un an un plan gigantic de investiții, în valoare de 26 de miliarde de lei.

Citește și:

Gabriel Comănescu plănuiește o centrală electrică pe gaze și un parc fotovoltaic în Constanța. Ce proiecte a depus pe Fondul de Modernizare

Pe partea de regenerabile, compania a anunțat atunci că vizează un portofoliu de 600 MW instalați în eolian, 300 onshore și 300 offshore, până în anul 2026. Rămânând la partea de regenerabile, non-hidro, compania își mai propunsese în strategie capacităţi de producere a energiei electrice din surse solare cu o putere instalată totală de cca. 50 MW-100MW, funcţie de rezultatul studiilor de fezabilitate.

Prima achiziție

Amintim că Hidroelectrica a încercat fără succes azhiziția parcului CEZ din Dobrogea, de 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, intrând într-un consorțiu cu Electrica și cu SAPE pentru cumpărarea activelor CEZ scoase la vânzare de cehi în România. Consorțiul românesc nu a avut însă cea mai bună ofertă, așa că activele CEZ au ajuns la Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), o companie australiană, cel mai mare administrator de infrastructură la nivel internațional.

Pe de altă parte însă, Hidroelectrica a cumpărat la finalul anului trecut de la nemții de la STEAG parcul eolian Crucea, de 108 MW, și a spart gheața cu această ocazie: prima achiziție de anvergură făcută de un producător de energie de stat.

În plus, în martie, Hidroelectrica a lansat un anunț de consultare a pieței denumit în sistemul electronic de achiziții publice “achiziție asistență juridică Portland Renewables”. Compania solicita servicii juridice pentru a putea lua decizia achiziției unei companii, Portland Trust Renewables 1 SRL, al cărei activ este un proiect fotovoltaic de 131 MW în localitatea Rătești din Argeș, lângă autostrada A1, la km 86. Portland Turst, de altfel unul dintre cei mai mari investitori în imobiliare din România, a obținut de la Transelectrica aviz tehnic de racordare (ATR) pentru acest proiect.

Hidroelectrica estimează pentru acest an venituri totale de 4,2 miliarde de lei, cheltuieli totale de 2,7 miliarde de lei și un profit brut de 1,46 miliarde de lei. Anul trecut, Hidroelectrica a realizat un profit brut de 1,78 miliarde de lei.

Citește și:

FP cere dividend suplimentar de un milliard de lei de la Hidroelectrica, care ar avea de plătit în total o sumă uriașă: 2,3 miliarde de lei

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național. Compania exploatează 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *