Elcen a oprit sâmbătă dimineața cel mai performant grup energetic din București, din cauza prețurilor foarte mici la energie electrică

Pe fondul prețurilor mici din piața spot pentru energia cu livrare sâmbătă, în unele ore chiar negativ,  Electrocentrale București (Elcen) a notificat oprirea grupului pe gaze în ciclu combinat de la CET Vest, cel mai performant pe care îl operează, începând de sâmbătă dimineață. Duminica trecută, a vândut energie la preț negativ.

“Sâmbătă la ora 08.00 oprim gupul în ciclu combinat de la București Vest. Rămânem cu producție de energie electrică undeva la 60-65 MW la CET Sud pentru că trebuie să asigurăm de acolo producția de energie termică pentru oraș. În locul grupului de la Vest am pornit un CAF (cazan apă fierbinte – n.red.), care, alături de CET Sud si de CAF-ul de la Grozăvești, asigură pe deplin alimentarea cu energie termică pentru consumul de apă caldă al orașului”, ne-a declarant directorul general al Elcen, Adrian Tudora.

Ciclul combinat de la Vest, în cogenerare de înaltă eficiență, are o putere instalată de circa 186 MW electrici, în cele două turbine cu gaz și abur.

Mâine, prețul energiei electrice, tranzacționate spot azi, este din nou negativ, în unele intervale orare. Astfel, la ora 14.00 prețul orar spot de este -14 lei/MWh, la ora 15 de -1,37 lei/MWh, potrivit datelor OPCOM, operatorul pieței. Mai multe detalii, aici:

“Minunea” se repetă: Energia electică vândută spot în România este din nou la preț negativ, mâine

Situația este destul de delicată pentru Elcen. Compania, controlată de stat, care produce energie electrică și termică în cogenerare în patru centrale electrice de termoficare din București a ajuns, atât din cauza reglementării, dar și a scăderii prețurilor din piață, în situația de a vinde energia electrică aproape exclusiv pe piața spot (piața pentru ziua următoare-PZU).

Anul trecut, compania, în baza statutului ei de producător în cogenerare, a fost scutită de obligația de a vinde energia electrică la prețul fix de 450 de lei/MWh – mult sub cel din piață la acea vreme – prin așa numitul mecanism de achiziție centralizată al OPCOM, dar ceea ce a fost atunci un avantaj acum devine un dezavantaj. Contractele vechi de vânzare a energiei s-au terminat, prețurile din piață sunt în scădere, Elcen a scos la vânzare energie cu livrare în viitor pe piețe la prețuri care să-i acopere costurile dar nu a găsit cumpărători, așa că este în situația de a vinde în PZU mare parte din energia electrică produsă acum.

După cum am scris Aici, week-end-ul trecut și pe piața spot din România, pe fondul consumului mic, al producției din abudență, și al importurilor ieftine, prețul a fost în unele ore negativ (s-a ajuns la minus 100 de lei/MWh), o premieră pe piața din România. iar Elcen a fost nevoită să vândă inclusiv la preț negativ.

Compania nu poate vinde energie electrică la orice preț.

În baza unui calcul grosier, îi trebuie 2 MWh de gaz pentru a produce 1 MWh de energie electrică, ceea ce, la prețul reglementat al gazului, înseamna 300 de lei, plus echivalentul a jumătate de certificat de CO2 (a fost și peste 90 de euro, dar vom calcula la 50), adică, în total 550 de lei/MWh, fără orice alt cost, cu salariile oamenilor, tratarea apei, etc.

Prețul mediu spot al zilei de mâine este de 315 lei/MWh.

Este adevărat că Elcen vinde concomitent și energie termică pentru oraș obșinută în centralele de cogenerare, dar plata acesteia se face foarte greu – deja s-au strâns din nou creanțe de un miliard de lei de la Termoenergetica, compania Primăriei Capitalei care nu a plătit energia termică livrată de CET-urile Elcen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *