Premieră în România: Energia electrică se vinde la preț negativ, duminică

Prețul energiei electrice tranzacționate azi pe piața de la București cu livrare mâine este negativ, în unele intervale orare, astea după ce astăzi, prețul energiei tranzacționate ieri a fost zero, în unele ore.

Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare de la București aferent livrărilor de mâine, 21 mai, este de doar 140 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței OPCOM. Interesant este că, în unele intervale orare ale zilei de mâine, prețul este, atenție, negativ. Astfel, la ora 14.00 prețul orar spot de este -101 lei/MWh, la ora 13 de -21 lei/MWh, la ora 16.00 de – 60 de lei/MWh iar la orele 12 și 17 de – 2 lei, aproximativ.

Nu putem reda aici graficul OPCOM pentru că imaginea nu ofera date sub nivelul zero, pe abscisă.

Din datele noastre, este pentru prima dată în România când pe piața spot de energie electrică se înregistrează prețuri negative, o situație care pe alte piețe este mai des întâlnită. Această premieră apare în condițiile în care și în tranzacțiile de ieri pentru energia livrată azi, am mai avut o situație rarisimă – prețul a fost de zero lei/MWh în câteva intervale orare.

O situație de preț negativ apare atunci când există foarte multă energie în raport cu consumul, obținută în general din surse regenerabile în anumite intervale orare. Proucătorul, dacă beneficiază de o schemă de sprijin (în cazul nostru certificatele verzi) preferă să rămână în piață și să vândă la preț negativ – practic să plăteasă el pe cel care cumpără, o situație aparent aburdă – pentru că așa beneficiază de schema de sprijin, deci în final rămâne pe profit. În plus, varianta închiderii capacității ar putea fi mai păguboasă decât vânzarea pentru anumite momente la preț negativ, funcție de decizia dispecerului și de penalitățile pe care ar putea să le suporte dacă nu livrează energia notificată anterior.

România trece printr-o situație de abundență pe partea de producție de energie electrică, la un consum în scădere, care în week-end este și mai mic, mai ales acum când consumatorii casnici nu au încă nevoie să pornească instalațiile de aer condiționat, iar consumul industrial oricum amputat masiv la noi, este și mai redus. Spre exemplu, azi consumul abia a depășit, până acum nivelul de 5.100 MW, dar producția a fost la peste 6.500 MW, alimentată de centralele hidro, cele eoliene și parțial fotovoltaice, în condițile în care două dintre cele mai mari unități de generare din țară sunt oprite – un grup nuclear de 700 MW și centrala pe gaze de la Brazi de 860 MW.

În plus, se pare că apariția prețului negativ are drept cauză și situația de pe alte piețe. Dacă ne uităm pe fluxurile cu rețelele din mecanismul de cuplare a piețelor spot, observăm că mâine, la ora 14.00 de exemplu cand la noi energia costa minus 101 lei, în rețea intră masiv energie din Ungaria – la o putere orară de 2.500 MW. Și nu este singura oră în care în România se imporă energie – este adevărat că în rețeaua bulgară suntem exportatori în fiecare interval orar.

Așadar, este posibil ca regenerabilele din altă parte, și în special fotovoltaicul din Germania, să fie una dintre cauzele acestei situații. În Germania, cel mai mare consumator de energie de pe continent, mâine prețul spot mediu al zilei este și de foarte mic, de doar 28 de euro/MWh, comparabil cu cel de la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *