“Minunea” se repetă: Energia electică vândută spot în România este din nou la preț negativ, mâine

Prețul energiei electrice tranzacționate azi pe piața de la București cu livrare mâine este negativ, în unele intervale orare, repetându-se astfel situația de duminica trecută.

Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare de la București aferent livrărilor de mâine, 27 mai, este de 315 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței OPCOM. Interesant este că, în unele intervale orare ale zilei de mâine, prețul este din nou negativ. Astfel, la ora 14.00 prețul orar spot de este -14 lei/MWh, la ora 15 de -1,37 lei/MWh, potrivit datelor OPCOM.

Mai jos, graficul cu prețurile orare ale energiei tranzacționate azi cu livrare mâine:

Situația intervine, ca de obicei, pe fondul consumului redus al zilelor de week-end, în condițiile în care producția de energie este asigurată preponderent din surse hidro (în ultimele zile Hidroelectrica a ajuns la peste 50% din producție) iar mâine, chiar dacă volumele nu sunt foarte mari, există și producție din vânt și soare – undeva la o medie orară a zilei de circa 680 MW din ambele surse, potrivit prognozei de acum, desigur cu fotovoltaicul concentrat în orele de la jumătatea zilei, când este soare.

Însă, se pare că prețul negativ din cele două ore este determinat de ce se întâmplă ope alte piețe spot, cu care și a noastră ese cuplată. În cele două intervale orare cu preț negativ intră masiv energie din rețeaua ungară (la 1.200-1.300 MW) iar mare parte din ea curge de la noi spre rețeaua bulgară (789 MW), în condițiile în care furnizorii/cumpărătorii români pare că au suficientă energie achiziționată pentru acele ore, prin mecanismul de alocare centralizată (MACEE) impus de stat.

O situație de preț negativ apare atunci când există foarte multă energie în raport cu consumul, obținută în general din surse regenerabile în anumite intervale orare. Proucătorul, dacă beneficiază de o schemă de sprijin (în cazul nostru certificatele verzi) preferă să rămână în piață și să vândă la preț negativ – practic să plăteasă el pe cel care cumpără, o situație aparent aburdă – pentru că așa beneficiază de schema de sprijin, deci în final rămâne pe profit. În plus, varianta închiderii capacității ar putea fi mai păguboasă decât vânzarea pentru anumite momente la preț negativ, funcție de decizia dispecerului și de penalitățile pe care ar putea să le suporte dacă nu livrează energia notificată anterior.

Este a doua oară în istorie când pe piața spot de energie electrică se înregistrează prețuri negative, o situație care pe alte piețe este mai des întâlnită., după ce premiera a fost consemnată duminica trecută, când prețul a coborât la sub minus 100 de lei/MWh. Această premieră apare în condițiile în care și în tranzacțiile de ieri pentru energia livrată azi, am mai avut o situație rarisimă – prețul a fost de zero lei/MWh în câteva intervale orare.

E nevoie de stocare 

Producția unor capacități regenerabile a fost oprită duminica trecută, pe fondul prețurilor negative din piața spot și a prețurilor foarte mari din piața de echilibrare. Soluția este montarea de instalații de stocare

“Duminica trecută am oprit parcurile. Cum prețul a fost negativ, notificarea in piață a fost zero, pentru că toata energia noastră ar fi ajuns în dezechilibru pozitiv, iar acolo pretul pentru dezechilibrul pozitiv a ajuns la 2.000 euro/MWh. Daca am fi produs atunci, am fi platit 2.000 euro pentru fiecare MWh produs. De aceea, decizia logică a fost de a opri cetralelele”, a spus Martin Moise, vicepreședinte al PATRES, patronatul “regenerabililor” la evenimentul Solar Energy Bucharest Summit, care a avut loc joi.

El a spus că situația probabil se va repeta și de aceea a îndemnat investitorii să prevadă orice proiect din regenerabil cu stocare.

“Situația se va înrâmpla din ce în ce mai des, se întâmplă deja destul de des în Germania, și nu ne va ocoli nici pe noi. Aproape în orice week-end când va fi mult vânt și soare riscăm să ajungem la prețuri negative. De aceea recomandarea mea este ca, atunci când gândiți orice proiect de parc, gândiți-l cu stocare!”, a afirmat Martin Moise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *