UPDATED Angajații GSP Offshore, firma lui Gabriel Comănescu, anunță proteste de stradă acuzând că li se încalcă “constant și flagrant” drepturile

Federația Sindicatelor Libere și Independente (FSLI)  Petrol-Energie anunță proteste de stradă pe motiv că Grup Servicii Petroliere (GSP), unul dintre contractorii OMV Petrom, încalcă “flagrant și constant” drepturile angajaților săi, membri ai sindicatului, potrivit unui comunicat al sindicatului în care se vorbește chiar despre periclitarea vieții angajaților. GSP a anunțat că va avea o poziție în această chestiune mâine dimineață.

UPDATE 22.12: Reacția GSP

GSP respinge, pe rând, toate acuzațiile sindicaliștilor, pe care le consideră “enormități”


Textul inițial: 

“Aceste pichetări sunt un nou pas pe care F.S.L.I. PETROL-ENERGIE il face ca urmare a indiferenței GSP Offshore și chiar a OMV Petrom, in calitatea sa de cedent, arătată față de disfuncționalitățile raportate in mod repetat, precum achitarea cu întârziere a veniturilor datorate, amânarea plății tichetelor de masă pe o perioadä de aproape 6 luni, neplata orelor suplimentare și a altor sume de bani datorate și a primelor de performanță”, arată sindicatul.

“Programul de pichetări sãptămânale constituie o continuare a acțiunilor inițiate de SINDICATUL NATIONAL PETROM, membru F.S.L.I. PETROL-ENERGIE precum: notificarea angajatorului, încercarea de a rezolva situația pe cale amiabilă in întàlnire comunä propusă de sindicat, formularea mai multor adrese cãtre lnspectoratul Teritorial de Muncă Constanța, care a întreprins controale și verificări și a dispus aplicarea unor sancțiuni contravenționale, și chiar înregistrarea de cerri de chemare în judecată împotriva celor care se fac vinovați de această situație”, arată comunicatul

“Nerespectarea in mod repetat de cãtre contractorul GSP Offshore a legii și a angajamentelor asumate prin contracte, inclusiv prin Contractul Colectiv de Munœ (CCM) aplicabil, refuzul de a respecta drepturile salariaților preluați de la OMV Petrom și de a fi un partener real de dialog social pentru rezolvarea situației angajaților, în ciuda acțiunilor demarate până în prezent, determină F.S.L.I. PETROL-ENERGIE să susținäălupta pentru respectarea drepturilor membrilor săi afectați și prin proteste de stradă”, se mai arată în comunicat.

“Nepăsarea față de oameni, de sănătatea şi siguranța lor, nerespectaæa legii şi a drepturilor membrilor noștri de sindicat, indiferența față de integritatea oamenilor şi chiar periclitarea vieții salariaților manifestate în ultimul an de către contractorul OMV Petrom, GSP Offshore, nu poate fi tolerată! Ceea ce se inntâmpIă la acest contractor este un „virus moral” care pune in pericol viața oamenilor! Nu putem tolera nerspectarea legii şi a drepturilor salariaților”, a declarat în comunicat Florin Bercea, Președinte F.S.L.I. PETROL-ENERGIE.

„Este bine-cunoscut că acest contactor a întârziat nejustificat plata salariilor şi nu am avut bani de Paşte. La fel s-a întâmplat și cu alte drepturi, amânările ajungând la multe luni de zile, generând drame personale, punând presiune suplimentară în familiile afectate deja de situația pandemică”, declară și IIie Stoenescu, lider sindical local.

Sindicatul a trimis și o scrisoare deschisă conducerii OMV Petrom și chiar a grupului OMV, pentru a explica situația. O puteți vedea aici: Scrisoare deshisa

Reacție de la OMV Petrom

Compania petrolieră a răspuns printr-un scurt comunicat la solicitările angajaților

“Am luat nota de scrisoarea deschisa a FSLI Petrol-Energie despre plângerile angajaților GSP. Am notificat contractorul GSP în legătura cu așteptările noastre ca această situație să se rezolve repede si ca drepturile angajaților să fie respectate. Ca beneficiar al serviciilor, ne preocupă aceste dificultăți si ne așteptăm ca diferendele sa fie rezolvate si ca activitățile să fie furnizate, în continuare, într-o maniera adecvată, cu respectarea integrală a Contractului Cadru pentru Servicii Integrate”, arată OMV Petrom.

GSP Offshore, firma acuzată de sindicaliști, face parte din Grup Servicii Petroliere, firmă controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu. GSP, care a cumpărat de fapt după privatizarea Petrom platformele mobile de foraj la mică adâncime, este unul dintre principalii contractori ai Petrom pentru operațiunile din Marea Neagră. Este singura firmă românească de foraj marin și este implicată acum și în lucrările prin care BSOG, prima firmă care va scoate gaze noi din Marea neagră, va aduce gazul la țărm.

La solicitarea noastră, GSP a anunțat, prin firma de relații publice, că va avea o reacție la ce au spus sindicaliștii mâine dimineață

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *