GSP respinge, pe rând, toate acuzațiile sindicaliștilor, pe care le consideră “enormități”

Grup Servicii Petroliere a răspuns solicitării noastre de a oferi o reacție la acuzațiile sindicaliștilor care au acuzat compania că le încalcă “constant și flagrant” drepturile. Vă oferim, mai jos, integral, reacția companiei lui Gabriel Comănescu.

Întâi, pentru context, vedeți mai jos acuzele sindicaliștilor:

Angajații GSP Offshore, firma lui Gabriel Comănescu, anunță proteste de stradă acuzând că li se încalcă “constant și flagrant” drepturile

Punctul de vedere al GSP, așa cum a fost transmis redacției: 

Replică la acuzațiile mincinoase formulate de către reprezentanții FSLI

Mulțumim pentru prilejul de a ne spune punctul de vedere față de un set total nejustificat de acuzații, lansat, în episoade, de către persoane care nu se pot numi, în opinia noastră, reprezentanți ai angajaților, preluați prin transfer de întreprindere de compania noastră.

GSP respinge cu fermitate acuzele denigratoare din scrisoarea deschisă, menite să dezinformeze și să mintă opinia publică, într-un mod grosolan. Majoritatea acestor enormități sunt supuse atenției justiției, demers în care intenționăm să demonstrăm, fără urmă de îndoială, inclusiv reaua credință a detractorilor noștri.

Încă de la început vrem să aducem în atenția dumneavoastră și a opiniei publice trei aspecte:

1.           La preluarea personalului prin transfer de întreprindere, GSP a salvat de la șomaj peste 200 de angajați. Acest lucru nu a fost rezultatul unei obligații contractuale, ci a fost dovada responsabilității GSP față de o posibilă problemă socială majoră.

2.           Aceștia  nu beneficiau  de nicio protecție socială neexistând un CCM la nivel de societate de mai mult de 3 ani! Devine, sperăm, evident faptul că autorii scrisorii deschise sunt exemplul concludent al ipocriziei fără limite. Timp de 3 ani de ce nu au ridicat niciodată astfel de probleme?

3.           În același moment, GSP, fără nici un fel de obligație contractuală, ci din propria voință și din responsabilitate, a crescut veniturile tuturor angajaților preluați cu 20%. Plățile, majorate cu 20%, în condiții deosebit de dificile din punct de vedere economic, sunt respectate.

Pornind de la aceste trei aspecte care demonstrează din capul locului reaua voință a detractorilor care se numesc “lideri” de sindicat vom atinge, punct cu punct, toate acuzațiile lansate. Vrem ca opinia publică să nu mai fie intoxicată de astfel de persoane și singura noastră armă în fața minciunilor și dezinformărilor este realitatea din acte și din fapte.

 

1.           GSP Offshore a respectat și respectă în integralitate obligațiile asumate contractual, inclusiv dispozițiile Contractului Colectiv de Muncă aplicabil angajaților transferați de la societatea OMV Petrom S.A., în forma în vigoare la momentul transferului.

 

2.           Societatea noastră și-a concentrat toate resursele financiare și umane pentru asigurarea unui microclimat favorabil desfășurării activităților curente la toate punctele de lucru.

 

3.           Cu toate efectele negative generate de adoptarea unor măsuri eficiente cu privire la combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, într-un context economic deosebit de încercat, societatea nu a abdicat de la respectarea angajamentelor asumate față de proprii salariați.

 

4.           Deși derularea contractului are loc într-un context neprielnic, am reușit prin eforturi financiare deosebite, să mobilizam sume importante atât pentru respectarea obligațiilor asumate anterior declanșării pandemiei cât și pentru asigurarea măsurilor de protecție suplimentare – conform cerințelor legale specifice generate de combaterea virusului.

 

5.           Afirmația potrivit căreia societatea noastră nu a acordat echipament de protecție – este falsă.

Evidențele noastre sunt clare și relevă livrarea unui număr aproape dublu de echipamente de protecție, raportat la numărul de lucrători care își desfășoară activitatea offshore.

 

6.           Mai mult decât atât, în contextul sanitar actual, GSP a efectuat de la începutul pandemiei peste 11.000 de teste pentru personal. Suma cuprinde atât testările rapide cât și PCR. Pe cheltuiala companiei.

a)           Am efectuat acțiuni de dezinfecție în fiecare luni, miercuri și vineri în birouri și zilnic în parcul auto destinat transportului angajaților.

b)           Am achiziționat și amplasat peste 150 de preșuri cu dezinfectant.

c)           Am pus la dispoziție aproximativ 250.000 de măști de protecție (chirurgicale, FFP2, FFP1, cu filtru) pentru angajați.

d)           Am elaborat și comunicat, recurent și profesionist, toate normele necesare a fi respectate pentru a combate această pandemie în GSP.

e)           Am pus la dispoziția angajaților GSP personal medical care să analizeze starea de sănătate a personalului nostru.

 

7.           Foarte important în acest context sanitar este un nou aspect total ignorat de cei care formulează acuzații nefondate la adresa GSP. Pentru prevenirea și reducerea riscurilor, GSP a luat decizia ca toți angajații de pe platformele marine, înainte de îmbarcare să fie cazați la hoteluri pentru izolare preventivă pentru o perioada de cinci zile. La sfârșitul perioadei de izolare, aceștia sunt testați PCR. Toate costurile asociate acestor măsuri, inclusiv plata salarială a zilelor neproductive sunt suportate de companie.

 

8.           GSP a investit aproximativ 5 milioane de euro pentru a menține un climat de lucru sigur în condițiile unei pandemii mondiale, de un virus insidios și periculos. Siguranța a fost, este, și va rămâne pe primul plan.

 

9.           Este foarte probabil ca unul dintre motivele acestor atacuri mincinoase, să fie refuzul GSP de a colabora cu societățile sugerate de conducerea sindicatului F.S.L.I. Petrol-Energie pentru furnizarea materialelor necesare prevenirii și protecției împotriva noului coronavirus.

Din analiza contractului cu OMV Petrom S.A. nu rezultă că trebuie să asigurăm echipamentele de protecție numai de la compania agreata de organizațiile sindicale.

 

10.         Afirmațiile false ale organizației sindicale, deosebit de grave, potrivit cărora societatea noastră pune în pericol siguranța și sănătatea angajaților, sunt reluate cu consecvență în toate adresele, memoriile, sesizările, întâlnirile oficiale etc., fapt ce ne aduce grave prejudicii și care vor fi tratate in consecință.

Aceleași afirmații mincinoase privind lipsa echipamentelor de protecție și punerea în pericol a vieții angajaților se regăsesc, în variantă reprodusă textual, în diversele petiții formulate de către foști competitori la licitația organizată pentru încheierea contractului, în diverse articole denigratoare inserate în presă, în diverse demersuri judiciare pe care liderii sindicali au înțeles să le folosească – fără să probeze vreodată aceste afirmații.

 

11.         Afirmația potrivit căreia am modificat polițele de asigurare medicala este falsă.

Am decis că este oportun și echilibrat ca toți angajații să beneficieze in mod egal de protecție sens în care s-a ales un singur asigurator cu menținerea acelorași acoperiri de riscuri și servicii pentru toți angajații.

 

12.         Afirmația potrivit căreia care nu au fost achitate orele suplimentare este falsă.

a.           Acestea sunt achitate integral, conform datelor și evidențelor noastre.

 

13.         Afirmația privitoare la  tichetele de masă  este falsă.

a.           Acestea sunt acordate integral.

 

14.         Afirmațiile privitoare la prima pentru Ziua Petrolistului sunt false

a.           Compania noastră aplică cu exactitate prevederile CCM-ului și nu conform interpretării unor așa numiți lideri sindicali.

 

15.         Referitor la acordarea primelor de performanță, reglementările colective aplicabile sunt respectate în totalitate. Însă așa cum le spune și numele vorbim despre premierea performanțelor în conformitate cu un set de indicatori, agreați.

 

16.         Afirmațiile potrivit cărora societatea noastră ar înregistra sume importante cu titlu de datorii bugetare este falsă.

a.           În niciuna dintre bazele de date indicate de către organizația sindicală ca sursă, societatea noastră nu figurează cu acele datorii bugetare.

b.           Compoziția autorilor scrisorii deschise este un amalgam de neadevăruri și acuzații nefondate. O simplă verificare decredibilizează acest demers, în totalitate.

 

GSP își rezervă dreptul să își apere dreptul la o imagine corectă în spațiul public. Din aceste motive și răspunsul nostru detaliat.

Un argument concludent care arată încă o dată că autorii adreselor acționează cu vădita rea credință: deși este cunoscut ca Municipiul Constanta se află în carantină pe o perioada de 14 zile – existând în acest sens norme restrictive privitoare la manifestații și adunări – liderii acestei formațiuni sindicale au anunțat intenția de pichetare a platformei portuare după un anumit program, în grupuri de 30 de persoane. Ne punem întrebarea firească și legitimă: cine pune în pericol viată și securitatea salariaților?

În ceea ce privește raportul juridic existent intre societatea noastră și OMV Petrom S.A. vă asigurăm că acesta se derulează în cele mai bune condiții.  Societatea noastră este preocupată de obiectivele comune, de creșterea unui capital comun de încredere, inclusiv de protecția socială acordată tuturor salariaților noștri, indiferent de apartenența la o organizație sindicală sau alta.

2 Comments

  1. Acelasi mod mincinos de tratare a problemelor pe care il are GSP de peste 10 de ani. Ei sunt pe principiul ca daca „spui sus si tare de 1000000 de ori ca apa are numai 1 metru adancime, toata lumea o sa creada”. Singurul lucru la care lucreaza constant este sa minta opinia publica, imi e greu sa cred ca mai exista un petrolist care sa nu stie cine este GSP. Pacat ca au spate greu in OMV Petrom… Ca altfel nu imi explic cum nu au rupt inca contractul „integrat” care dupa numajiun an este groaznic de defectuos la orice capitol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *