Fenomenul prețurilor zero și chiar negative în piața de energie electrică se menține. Au fost nu doar duminică, în zi nelucrărtoare, ci s-au văzut și astăzi și vor fi și mâine, potrivit datelor operatorului pieței, OPCOM.
Azi 1, aprilie, piața pentru zua următoare de energie electrică (PZU) a consemnat, pe baza tranzacțiilor încheiate ieri pentru livrare azi, o oră în care energia s-a tranzcționat la preț negativ (intervalul orar 15.00) și alte trei (14,16 și 17) când energia s-a trabzacționat de facto gratis – prețurile au fost de un ban, respetiv 15 bani/MWh.
Pentru ziua de mâine, 2 aprilie, tranzacțiile făcute în PZU arată din nou un interval orar cu preț negativ, tot ora 15.00, cu un preț de minus un ban/MWh, iar, similar cu ziua de azi, în trei intervale orare (13,14 și 16) prețul orar este tot în jur de zero – tot un ban, respectiv 15 bani/MWh.
Amintim că prețurile pe piața spot de la Buurești au devenit, pentru prima dată negative în acest an duminică, 31 martie, în urma tranzacțiilor de sâmbătă, în condițiile în care duminică a fost și Paștele Catolic și am avut cel mai scăzut consum dispecerizabil de energie electrică din acest an.
Pentru ziua de mâine, în ora cu preț negativ intra energie din rețeaua ungară, prin mecanismul cuplării prețurilor spot, la o putere orară de 1.500 MW si iese spre reteaua bulgară cam tot atât (1.448 MW). De altfel, în toare orele cu preș zero din rețeaua românească pleacă energie spre cea din Bulgaria.
Fenomenul nu este singular. În Germania, cea mai mare piață din Europa, energia a fost tranzacționată azi, cu livrare mâine, la prețuri negative în patru intervale orare, iar în cea din Austria în două, doar pentru a da două exemple. De fapt, o mare parte din “vina” pentru prețurile negative de la noi de mâine o are chiar Germania, unde este prognozată o putere medie în vânt de 30.000 MW – medie orară a zilei (dublu față de azi), care se suprapune, în orele cu soare, cu energia fotovoltaică, chiar dacă prognoza indică o producție destul de mică în Germania comparativ cu potențielul – aproape 6.000 MW, corespunzătoare unui factor de capacitate de 11%.
Și în România prognoza de acum indică, pentru mâine, un aport mare al eolianului (1.300 MW medie orară) a zilei, de patru ori mai mult decât azi. Deci, mai ales la miezul zilei, când intră și fotovoltaicele și vin și importurile ieftine din vest, există energie din abundență.
O situație de preț negativ apare atunci când există foarte multă energie în raport cu consumul, obținută în general din surse regenerabile în anumite intervale orare. Producătorul, dacă beneficiază de o schemă de sprijin (în cazul nostru certificatele verzi, dar nu trebuie să uităm că multe sunt amânate la plată și există și un excedent în piață) preferă să rămână în piață și să vândă la preț negativ – practic să plăteasă el pe cel care cumpără, o situație aparent aburdă – pentru că așa beneficiază de schema de sprijin, deci în final rămâne pe profit, cel puțin în teorie.
În plus, varianta închiderii capacității ar putea fi mai păguboasă decât vânzarea pentru anumite momente la preț negativ, funcție de decizia dispecerului și de penalitățile pe care ar putea să le suporte dacă nu livrează energia notificată anterior. La unii producători clasici, poate fi mai puțin costisitor să vândă în piață energia la preț negativ câteva ore deât să oprească și apoi să repornească centrala atunci când prețul crește din nou. Cel mai probabil Nuclearelectica a fost obligată să vândă duminică energie la preț negativ.
Citește și: