Energia electrică se vinde azi la preț negativ în România, la jumătatea zilei. Este pentru prima dată în acest an

După mai multe zile în care prețurile orare din piața spot de energie electrică de la București au fost uneori zero la jumătatea ziilei, iată că ziua de duminica vine cu primele prețuri negative din acest an, poate mai devreme decât ne-am fi așteptat.

Prețul orar al pieței pentru ziua următoare pentru energia electrice tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică este negativ în patru intervale orare ale zilei de duminică și zero în altele două, ziua de duminică  fiind prima  în acest an în care avem prețuri negative în piața pentru ziua următore (PZU).

Astfel, în intervalele orare 11, 12, 13 și 14, prețurile orare sunt de circa -2, -8, -2, respectiv – 0,09 lei/MWh, iar în orele care deschid și închid acest interval, respectiv 10 și 15, prețurile sunt zero.

Prețurile de la jumătatea zilei sunt în scădere accentuată față de celelalte intervale orare ale zilei, așa cum puteți vedea în graficul alăurat, în condițiile în care în vârful de consum de seară prețul este și de aproape 400 de lei/MWh . Prețul mediu al pieței spot pentru ziua de de mâine este, în România, de 157 de lei/MWh, adică 32 de euro/MWh,  identic cu cel din Bulgaria și Ungaria, singurele țări din mecansimul de cuplare a piețelor spot cu care avem conexiune fizică.

În orele cu preț negativ, din rețeaua românească pleacă energie în rețeaua din Bulgaria și intră din Ungaria, prin mecanismul de cuplare.

Totuși, volumele tranzacționate în piață sunt destul de mici, semn că probabil participanții la piață intuiau că se va ivi această situație.

Situația de preț negativ apare în orele în care producția de energie (în special din sursă fotovoltaică) este la niveluri ridicate, peste consumul rețelei de la acea oră, inclusiv prin aportul prosumatorilor nedispecerizabili care nu mai consumă din rețea atunci. Particular, mâine este duminică, zi cu consum redus de energie electrică, și, din prognozele de până acum, observăm o produție bună din solarul dispecerizabil, la o putere orară medie zilnică de circa 330 MW, corespunzătoare unui factor de capacitate bun pentru fotovoltaice, de 24%.

De altfel, chiar și la jumătatea zilei de azi, pe fondul unui consum anemic, de doar 4.600 MW instantaneu, fotovoltaicele produceau la aproape 1.000 MW, eolienele la 1.500 MW (și fotovoltaicul a fost peste hidro uneori), iar România exporta energie la o putere de aproape 2.000 MW.

Prețurile negative au apărut pentru prima dată în România vara trecută și, cel mai probabil pe fondul esxtinderii capacităților în fotovoltaic,se vor întâlni și mai des în acest an în absența creșterii stocării sau a consumului dispecerizabil în orele de zi.

O situație de preț negativ apare atunci când există foarte multă energie în raport cu consumul, obținută în general din surse regenerabile în anumite intervale orare. Producătorul, dacă beneficiază de o schemă de sprijin (în cazul nostru certificatele verzi) preferă să rămână în piață și să vândă la preț negativ – practic să plăteasă el pe cel care cumpără, o situație aparent absurdă – pentru că așa beneficiază de schema de sprijin, deci în final rămâne pe profit.

În plus, varianta închiderii capacității ar putea fi mai păguboasă decât vânzarea pentru anumite momente la preț negativ, funcție de decizia dispecerului și de penalitățile pe care ar putea să le suporte dacă nu livrează energia notificată anterior. La unii producători clasici, poate fi mai puțin costisitor să vândă în piață energia la preț negativ câteva ore deât să oprească și apoi să repornească centrala atunci când prețul crește din nou.

Anul trecut s-a consemnat o explozie a prețurilor negative în Europa, numprul intervalelor orare în care energia s-a vândut la preț negativ fiind de 6.470, pe toate piețele, în creștere de la doar 558 cu un an în urmă. În România au fost 32 de intervale orare cu preț negativ.

Citește și:

“Vă plătim să consumați ?!”. Cum a evoluat fenomenul prețurilor negative la energie electrică

3 Comments

  1. Asta nu înseamnă că consumatorii nu achită integral prețul stabilit (fix) . Și atunci, dacă producătorii vând energia la pret negativ, cine pune banii în buzunar? Numai nu statul.
    Sunt cei ce stau la cârma acestei pieți „sălbatice” și fac aceste reguli impotriva producătorilor autohtoni. Păzea, fraților, și aici sau strecurat companiile transcontinentale spre a distruge economiile naționale.

  2. In fiecare an, minimul de consum se inregistreaza in zilele de Pasti (catolic si respectiv ortodox). Asadar nu este deloc „mai devreme decat ne-am asteptat”. Preturile negative vor exista cata vreme exista stimulente daunatoare pietii precum cele ale certificatelor verzi. Din acest motiv, si contractele pe diferenta vor dauna pietii, consumatorilor si bineinteles actorilor din piata care nu vor beneficia de astfel de contracte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *