Prețul energiei electrice spot a scăzut pe piața românească și în martie. Este și sub cel reglementatat micșorat de Guvern

În prima lună de primăvară calendaristică, prețul spot al energiei electrice a continuat să scadă. El este cu 9% sub cel din luna precedentă, cu 41% mai mic decât cel de acum un an și mai mic și decât noul preț reglementat. În martie am avut și primele prețuri negative din acest an în piața pentru ziua următoare.

Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost, în martie 2024, de 315 lei/MWh, conform datelor noastre – operatorul pieței OPCOM va prezenta probabil cifra peste câteva zile.

În condițiile în care prețul mediu pentru luna februatie 2024  a fost de 347  de lei/MWh, avem așadar, pentru a treia lună a anului, o scădere de 32 lei/MWh, sau de circa 9%, de la o lună la alta.

Scăderea din luna martie vine după scăderea care a avut loc în luna februarie, când prețul mediu de închidere al pieței a coborât cu 25% față de ianuarie, care a venit după o creștere de 8% ce a avut loc în ianuarie față de decembrie, dar atunci am avut și un efect de bază: decembrie 2023 a fost o lună cu temperaturi mai blânde și cu un consum mai mic – au fost mai multe zile libere, a fost consum mai mic și au fost și intervale orare cu prețuri negative.

De altfel, în luna martie a acestui an, mai precis în ultima sa zi, au fost constatate primele prețuri negative din acest an, în patru intervale orare ale zilei de 31, tendință care cel mai probabil se va amplifica pe măsură ce va crește disponibilitatea energiei fotovoltaice pentru că “se lungește ziua”.

Comparativ cu prețul pieței pentru ziua următoare de acum un an, prețul din februarie 2024 a scăzut cu 41%, în condițiile în care prețul din februarie 2023 era de 534 de lei/mWh.

După cum se vede, prețul mediu PZU a scăzut foarte mult sub nivelul de 450 de lei/MWh, prețul reglementat prin mecanismul de achiziție centralizată MACEE, la care producătorii (mai puțin cei din regenerabil) vând 80% din energia disponibilă către furnizorii cu clienți finali și către opertorii rețelelor de distribuție și transport. Și este și mai mic decât nivelul de 400 de lei/MWh cu care se va vind energia prin MACEE începând cu 1 aprilie 2023, în urma ultimelor modificări legislative.

Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *