La cererea Primăriei Capitalei, Guvernul modifică legislaţia astfel ca sistemele de încălzire centralizată din toată ţara să poată furniza mai repede şi pentru mai mult timp căldură locuinţelor racordate. Primăria spune că tot mai mulţi cetăţeni au cerut acest lucru.
Societăţile de distribuţie a agentului termic încep să furnizeze acum căldură în blocurile racordate dacă, timp de trei zile consecutiv, temperatura medie exterioară scade sub 10 grade Celsius, în intervalul orar 18.00-06.00. Asta prevede acum Hotărârea Guvernului nr. 425/1994 privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea și utilizarea energiei termice.
La solicitarea Primăriei Capitalei, Guvernul a elaborat un proiect de act normativ, prin care se modifică Regulamentul respectiv, astfel încât acest interval de timp se reduce la orele 20.00-06.00. Aşadar, regiile de termoficare vor putea livra mai repede agent termic la începutul sezonului rece, dat fiind că din perioada de raportare au fot scoase două ore în care în mod oboşnuit temperaturile sunt mai ridicate, iar regulamentul se aplică acum pentru un interval de timp de raportare în care temperaturile sunt mai scăzute.
Citeşte şi:
Dezastrul sistemului de termoficare din Bucureşti, în cifre
Acelaşi interval orar, 20.00-06.00 va fi cel la care se vor calcula şi temperaturile medii când trebuie oprită furnizarea căldurii, după sezonul rece, pe acelaşi sistem: dacă temperatura media exterioară este de peste 10 grade, timp de trei zile consecutiv. Vechiul interval de timp era tot 20.00-06.00, ceea ce înseamnă că regiile de termoficare vor avea lege pentru a furniza agent termic mai mult timp primăvara decât au făcut-o până acum.
Modificarea legislaţiei a fost cerută de Primăria Capitalei, care are în administrare RADET Bucureşti, cea mai mare societate de termoficare din România, care deserveşte peste jumătate de milion de apartamente.
Citeşte şi:
Administratorul RADET: Centralele de apartament sunt toxice, sunt letale
Iată ce scrie în nota de fundamentare a proiectului de act normativ
„Impactul schimbărilor climatice înregistrate în ultimele două decenii, confruntarea cu fenomene meteorologice extreme care se instalează într-un timp foarte scurt, impun modificarea condițiilor necesare a fi îndeplinite pentru începerea/oprirea furnizării energiei termice pentru încălzire.
Primăria Municipiului București, deținătoarea celui mai mare sistem centralizat de alimentare cu energie termică la nivel național, la care sunt branșate 562.192 de locuințe, ne informează că tot mai mulți consumatori reclamă faptul că pornirea, respectiv sistarea încălzirii se realizează în perioade total inadecvate, confortul termic din locuințe nefiind asigurat și solicită modificarea prevederilor legale.
Totodată, starea tehnică necorespunzătoare a rețelelor termice care aparțin infrastructurii serviciului public de alimentare cu energie termică, majoritatea cu durata de viață depășită, determină întârzierea furnizării energiei termice la începutul perioadei de încălzire, datorită multitudinii de avarii înregistrate, ca urmare a spargerii conductelor de transport și distribuție agent termic.
Astfel, pentru unele zone deservite, furnizarea energiei termice se asigură după 3 zile de la înregistrarea unor temperaturi nocturne ale aerului exterior de + 10ºC sau mai mici, la care se adaugă 2-3 zile necesare atingerii parametrilor de temperatură ale agentului termic și remedierii eventualelor neetanșeități constatate la rețelele termice, în total după 4 până la 6 zile de la înregistrarea unor temperaturi nocturne scăzute.
Prin modificarea prevederilor art. 117 al Regulamentului pentru furnizarea și utilizarea energiei termice se realizează reducerea intervalului orar pentru a determina temperatura medie a aerului exterior, de la orele 18,00 – 6,00 la orele 20,00 – 6,00.
Prin aceste modificări se urmărește reglementarea condițiilor necesare a fi îndeplinite, din punct de vedere al temperaturilor aerului exterior, pentru pornirea/oprirea furnizării energiei termice, prin sisteme de alimentare centralizată, pentru încălzirea locuințelor, în sensul reducerii perioadei de punere în funcțiune a sistemului centralizat de încălzire, pornirea/oprirea încălzirii locuințelor la valori de temperatură a aerului exterior mai ridicate decât cele prevăzute în prezent, cu posibile consecințe privind mărirea perioadei de furnizare a energiei termice pentru încălzire, dar având ca efect creșterea confortului termic în locuințe, la începutul și sfârșitul sezonului de încălzire”.