Administratorul RADET: Centralele de apartament sunt toxice, sunt letale

Gheorge Piperea, cunoscutul avocat care se ocupă acum de insolvenţa Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) din Bucureşti, a declarat că centralele de apartament sunt letale, din cauza emisiilor de oxizi de azot.

„Emisiile de Nox cauzează în fiecare an 440.000 de decese premature. 40% din aceste emisii sunt cauzate de motoarele de maşini, iar 80% dintre ele de maşinile cu motoare diesel, motiv pentru care multe ţări si decis că aceste motoare vor fi eliminate treptat din circulaţie.(…) Restul de 60% de procente…de unde provin? Există studii puţine, dar consistente, dar nu suficient de dezbătute, care arată că marea majoritate a celor 60% este cauzată de centralele termice de apartament. Probabil multă lume ignoră acest lucru, pentru că aşa este moda, să ne orientăm spre ceea ce e comod sau ieftin. E comod sau pare ieftin, dar lumea nu observă un lucru important. În apartament, în fiecare moment, mai ales iarna, luăm o porţie consistentă de gaz de eşapament, pentru că evacuarea acestor gaze se face la nivelul ferestrei. (…) Vecinul de jos are aceeaşi situaţie, iar aceste gaze de eşapament au efecte ca toate celelalte, inclusiv cele constatate pentru emisiile de NOx de cei de la Parlamentul European”, a spus Piperea, la conferinţa ZF Power.

„Este vorba despre un gaz mai greu decât aerul care se întâmplă să fie stratificat la 30-40 cm deasupra solului, şi ce transportăm noi la acel nivel, când mergem în parcuri sau la plimbare? Copiii mici în cărcucioare”, a spus Piperea.
El a spus că studiile au fost făcute de specialişti ai Academiei de Studii Economice.

„Centralele de apartament sunt toxice, sunt letale, sunt studii care arate că ele sunt vinovate pentru foarte multe boli, sunt cancerigene, sunt letale”, a spus Piperea.

Citeşte şi:

Ce spune Radet vecinilor celor care cer să se debranşeze: Riscaţi explozii în bloc şi veţi plăti mai mult dacă vecinul pune centrală

 

Spre deosebire de noxele emise de centralele de apartament, cele emise de marile centrale electrice de termoficare (CET), care aparţin Elcen, şi care furnizează energia termică pentru RADET sunt disipate mai sus în atmosferă, prin „coşuri 200 de metri”, a mai spus Piperea, care a explicat că acest gaz are mai puţine şanse să se depună pe sol.

„Există libertate economică, fiecare poate alege ce sistem doreşte, dar cineva trebuie să atragă atenţia şi asupra acestor lucruri, a spus Piperea.

Elcen, societatea producătoare de energie electrică şi termică care grupează cele patru centrale mari din Bucureşti (Sud, Vest, Progresu şi Grozăveşti), ca şi societatea de distribuţie a energiei termice RADET, care asigură agentul termic pentru 585.000 de apartamente şi 7.000 de instituţii din Bucureşti, sunt ambele în insolvenţă
RADET a depus planul de reorganizare, iar în două luni şi Elcen va face acest lucru, iar, odată ce acesta va fi aprobat, ideea este ca Radet să fuzioneze cu Elcen, noua societate urmând să fie în subordinea Primăriei Capitalei.

Citeşte şi:

Debranşarea de la RADET devine imposibilă. Se schimbă legea energiei termice

Fuziunea, despre care Piperea a spus că trebuie să „aibă loc cât mai repede”, va permite ca, după realizarea investiţiilor, în „unu-doi ani” costul gigacaloriei să se reducă cu 40%, iar pierderile de pe reţele, cifrate acum la 30%, să fie şi ele reduse.
Mai mult, Elcen ar putea să producă în continuare energie electrică la o putere de 500 MW, cât reprezintă acum consumul Bucureştiului.

În fiecare din anii 2015 şi 2016 în România s-au vândut circa 200.000 de centrale termice de apartament pe gaze naturale, potrivit estimărilor unor jucători din industrie.

6 Comments

 1. Pe bune? Dar padurile taiate ? Dar lipsa spatiilor verzi? Dar salariile de la RADET? Dar poluarea din lipsa unui management de trafic? Tu, domnule intelectual stai la bloc sau la xila? Articol comandat.

 2. Mai nenea Pipera stiu ca vrei sa salvezi RADET-ul dar nu incerca sa ne pacalesti. Centralele sunt verificate din 2 in 2 ani cu privire la buna lor functionare asa ca lasane.

 3. NOx care se produce pe sosele poate sta la 30-40 cm, mai ales ca e produs la nivelul soselei, intr-o zona foarte concentrata (intersectii, bulevarde principale, etc.)
  Pe de alta parte in termocentrale se pot arde orice prostii de la pacura, motorina, carbune, etc. mult mai periculoase decat centralele.
  Dpdv legal blocurile noi ar trebui sa aiba cosurile trase pe acoperis, desi nu cred ca mai exista obligativitatea asta undeva in lume. E o solutie destul de scumpa, dar alternativa unei centrale la comun aduce probleme de impartire a costurilor – perioade lungi de revizii si reparatii neasteptate.
  Am inteles domnul Piperea e un atoatecunoscator, totusi sa lasam ecologistii si specialistii de mediu sa se exprime pe aceste teme – nu un avocat platit de o parte interesata.

 4. Vai, ce efort patetic de a susține o regie prin care se fura cu 7 mâini, care are o eficienta de soba in cotețul gainilor. Nerușinare fara limite i-a găsit pe radeti grija de Nox, dar aragazului care arde de peste 50 de ani in apartamentele/casele noastre nu ne mai omoară.
  Cât despre poluarea cu nox, va sugerez sa citiți despre efectele de sera a metanului, și după aceia o sa considerați eroi care fac un bine planetei pe cei cu centrale pe gaz metan.
  Cu banii care se duc anual pe subvenții gigacaloriei la RADET, se poate face cate un spital pe an, că cele din Austria unde se tratează conducătorii noștrii și băieții deștepți de la cârma radetului.

 5. In sfarsit cineva incepe sa se sesizeze despre aceste probleme, dupa ce toti au fost lasati de autoritati sa-si monteze centrale la bloc si sa isi polueze vecinii. In loc sa vedem privelistea pe geam, vedem fumul care iese de la vecinul de jos si intra la noi in apartament. Trebuia interzis de la bun inceput, blocul fiind incalzit cel mai eficient in sistem centralizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *