Ce spune Radet vecinilor celor care cer să se debranşeze: Riscaţi explozii în bloc şi veţi plăti mai mult dacă vecinul pune centrală

Debranşarea de la Radet presupune obligatoriu acordul vecinilor din bloc. Radet Bucureşti a pus la dispoziţia celor care vor să de debranşeze un formular de acord, pe care este nevoie de semnătura vecinilor, în care debranaşarea vecinului este prezentată ca fiind riscantă şi costisitoare pentru el.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice din Bucureşti (RADET), care asigură alimentarea cu energie termică în regim centralizat pentru circa 560.000 de apartamente din Bucureşti le cere celor care vor să se debranşeze să obţină acordul vecinilor.

Obligaţia acestui acord, fără de care debranşarea nu este posibilă, este o cerinţă stipulată de lege, deci solicitarea nu are nimic neobişnuit, însă inedit este modul în care Radet a înţeles să aplice legea.
Printre alte acte solicitate pentru debranşare, pe site-ul Radet este prezentat şi un astfel de formular-tip, pe care solicitantul cererii de debranşare trebuie să îl prezinte vecinilor pentru ca aceştia, dacă sunt de acord, să îl semneze. Oamenilor li se spune că debranşarea vecinilor este riscantă pentru ei, că poate apărea risc de explozie şi că, dacă un vecin se debranşează, cel de lângă el va plăti mai mult.

Iată ce scrie cu litere mari în formular: „Stimate client, când un vecin se debranşează, confortul dumneavoastră este afectat şi sunteşi expus la anumite riscuri! Dorim să ne asigurăm că acordul dumneavoastră este în perfectă cunoştinţă de cauză cu consecinţele debranşării vecinului şi că vă asumaţi următoarele riscuri: Pericol de explozie!, Plătiţi mai mult-Afectează instalaţia blocului, Plătiţi mai mult-Suportaţi un procent din consumul persoanei cu debranşarea căreia sunteţi de acord, Respiraţi aer poluat”.

Acolo unde vorbesc despre pericolul de explozie, cei de la Radet au mentionat un link care trimite la ştire referitoare la o explozie care a avut loc la Cluj, pe fondul exploziei unei centrale de apartament, care a afectat tot blocul. Ei spun că dincolo de pagubele materiale au existat victime, fiind periclitată viaţa tuturor locatarilor. Apoi, cei de la Radet spun că debranşările produc dezechilibre în instalaţii, iar instalaţia de încălzire trebuie redimensionată sau înlocuită „pe cheltuiala dumneavoastră”. În plus, Radet transmite vecinului căruia i se cere acordul că, dacă este de acord cu debranşarea vecinului, „pereţii apartamentului debranşat se încălzesc de la locuinţa dumneavoastră”, iar consecinţa este că „valoarea facturii creşte din cauza apartamentelor debranşate”.

În final, cei de la Radet avertizează că centralele pe gaze pe gaze emit noxe, iar impactul asupra mediului este proporţional cu numărul de centrale instalate.

De reţinut că cel care doreşte să se debranşeze trebuie să meargă cu acest formular la semnat la toţi cei patru vecini: de jos, de deasupra, din stânga şi din dreapta.

Am contactat ofcialii Radet şi i-a întrebat de ce a fost nevoie de expunerea tutror acesor riscuri. Reperezentaţii companiei ne-au declarat că toate riscurile prezentate sunt reale, sunt bazate pe lucruri care s-au întâmplat şi că, deşi nu aveau o obligaţie legală să le insereze, au considerat că oamenii trebuie să cunoască riscurile la care se expun înainte de decizia debranşării.

Ei au spus că menţionarea acestor riscuri nu trenuie privită în niciun caz ca o intenţie de a influenţa cosumatorii în decizia lor de a rămâne la sistemul centralizat sau nu.

RADET Bucureşti asigură alimentarea cu energie termică a 562.000 de apartamente din Bucureşti (date din decembrie 2016). Preţul acesteia este puternic subvenţionat: populaţia plăteşte 164 de lei pentru o gigacalorie, în condiţiile în care costul este de 342 de lei. Diferenţa este acoperită de subvenţii de la Primărie.

Citeşte şi:

Factura la căldură în Bucureşti se va dubla până în 2026 – strategia pentru Primăria Capitalei

Anul trecut, circa 22.000 de apartamente din toată ţara s-au debranşat de la sistemele centralizate de furnizare a energiei termice. În total, în perioada 2012-2016, s-au debranşat circa 214.000 de apartamente, iar majoritatea au ales centrale murale, pe gaze.

 

6 Comments

  1. Trage RADET-ul cu dinții ….aia 2 care i-au mai rămas…și mai era aia cu noxele …se îmbâcsește aerul de la centraleeee….hahahhaa ce panarame.. a se citi printre rânduri toate înjurăturile…..sictir comunism…

    1. Nici măcar nu am citit pînă la sfârșit…pierd ăia din guvern afacerea cu subvenția….hahahhaa…a se citi printre rânduri toate înjurăturile…..hehehe….

  2. Nici măcar nu am citit pînă la sfârșit…pierd ăia din guvern afacerea cu subvenția….hahahhaa…a se citi printre rânduri toate înjurăturile…..hehehe….

  3. Bun dar cu ce este mai bun si mai sigur RADET? Au preturi de hoti, apa o opresc cand le vine si se poarta execrabil cu contribuabilii. Si nu nene, nu bubuie, ca am grija sa dau a shitload of money pe centrala, sic! si sa nu iti dau tie! Prefer sa imi reglez singur caldura si in calorifere si la apa si sa o opresc cand plec de acasa ca sa nu genereze costuri degeaba ca la voi. La RETARDED nu am cum sa opresc nimic, ca doar sunt pe coloana la etajul 5 iar dupa mine mai vin inca 4 apartamente. La aia intr-un an se duc cel putin 6.000 lei, pe cand pe gaze dau pana in 1.000 lei. Deci, ce este corect? Furtul vostru sau economia mea?

  4. Da … dezinformarile RADET.
    Pericol de explozie – da, care e exact la fel ca in cazul oricui are o instalatie de gaz in apartament. Plus, obligatiile sunt la fel. Daca ei considera ca ar creste la adaugarea unui consumator, poate ar trebui sa trimita si note in cazul in care riscul scade daca un vecin trece la cuptor electric in loc de gaz.
    Plătiţi mai mult – da, cu nota ca nu e din cauza vecinului ci din cauza ineficientei RADET.
    Respiraţi aer poluat – da, daca stai pe bloc in dreptul tevii de evacuare a centralei. Sau daca stai langa o centrala RADET
    pereţii apartamentului debranşat se încălzesc de la locuinţa dumneavoastră – da, pentru ca oamenii se debranseaza asa … in general. Nu trec la alt sistem de incalzire care poate e mai eficient … si poate peretii dvs se incalzesc de la vecinul debransat 🙂 ah, si daca tot suntem aici, nu cresc costurile si atunci cand RADET decide sa debranseze pe cineva? Unde e grija aia fata de peretii cui se incalzesc de la care?
    centralele pe gaze pe gaze emit noxe – zice RADET, care se tine cu dintii de centrale vechi pe tot felul de combustibili dintre care gazele sunt cele mai putin poluante (ironic) in timp ce lumea se muta pe centrale cu diverse niveluri de condensare. Sigur, nu toata lumea le ia pe cele mai eficiente, dar macar nu ardem carbuni.

  5. In Timisoara in judecator a decis pe baza unui table de samnaturi bulibasit din 44 apartamente avea 25 de semnaturi din care numai 14 aveau pe langa acordul si semnatura si seria de bulletin. Imaginati-va ca si in dreptul meu a scris Da si a tras o semnatura, dar fiinca am ajuns sa ne judecam a taiat peste. Judecatorul a decis;
    Admite în parte acţiunea formulată de LOVAS ESTERA-IULIANA şi LOVAS VASILE-ROMICĂ, în contradictoriu cu pârâtele ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI TIMIŞOARA STR. DELIBLATA NR.21, NOVACONI CORINA, şi SILLMANN DORINA.Obligă pârâta ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI TIMIŞOARA STR. DELIBLATA NR.21 la emiterea acordului pentru deconectarea apartamentului numărul 4 situat în Timişoara, str. Deliblata, nr. 21, bloc T1, parter, de la sistemul centralizat şi realizarea unui sistem individual de încălzire, în condiţiile art. 30 alin. 1 lit. a din Legea 325/2006, în termen de 10 zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, iar în caz contrar prezenta hotărâre va ţine loc de acord al pârâtei. Dispune obligarea pârâtelor NOVACONI CORINA şi SILLMANN DORINA la emiterea acordului pentru deconectarea apartamentului numărul 4 situat în Timişoara, str. Deliblata, nr. 21, bloc T1, parter, de la sistemul centralizat şi realizarea unui sistem individual de încălzire, în termen de 10 zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, iar în caz contrar prezenta hotărâre va ţine loc de acord al pârâtelor. Reduce cuantumul onorariului de avocat de la 2.000 lei la 1.400 lei şi obligă pârâtele în solidar la plata către reclamanţi a sumei de 1.420 lei cu titlu de cheltuieli de judecata ocazionate de purtarea prezentului proces. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, apelul se va depune la Judecătoria Timişoara. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 05.04.2017.
    In vara din 2017 si-au pus central fara sa ceara acordul Asociatiei de Propietari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *