Dezastrul sistemului de termoficare din Bucureşti, în cifre

“Termoficarea în București – o bombă cu ceas”, este numele unei campanii de informare asupra problemelor sistemului de termoficare din Bucureşti, oraş care depinde sistemul de distribuţie centralizat, derulată de PNL Bucureşti. e-nergia.ro prezintă mai jos situaţia dramatică a sistemului de încălzire, aşa cum a fost prezentată de PNL, fără ca acest demers să însemne implicarea sa în vreo acţiune politică.

Trei sferturi din conductele termice ale RADET sunt ca o sită ruginită cu peste 40 de ani de vechime, care pierd 40% de energia termica și au risc maxim de a crăpa în orice secundă, ducând la închiderea furnizarii caldurii si apei calde in cartiere întregi din București.

Muncitorii RADET sufera accidente în subteran : conductele crapă, iar apa fiartă cu presiune ucide și distruge totul în cale. La un accident oricând posibil, cu spărturi simultane ale conductelor în zone diferite, bucureștenii vor fi condamnati la frig si obligați la solutii arhaice, gen sobe pe lemne, branșarea centralelor pe gaz sau electrice fiind de durată, iar energia electrică si gazul fiind prea scumpe pentru mulți.

Din 4.000 de km de conducte care deservesc 8.000 de blocuri si 5.000 de institutii, 3.000 de km pot plesni în orice moment, creând probleme enorme pentru 1.500.000 de bucureșteni.

În acest moment, fiecare bucureștean plătește din buzunar energie termica scumpă, provenita dintr-un sistem de termoficare vechi, din care se pierde în pământ peste 40% din energia termică. Aceste pierderi se regăsesc atât pe factura bucureştenilor, cât şi pe factura de subvenţie pe care o plăteşte Primăria Capitalei, deci tot bucureştenii.

Ce a făcut până acum primăria : a reparat 53 km de conducte, a băgat RADET în insolvență omorând astfel șansa accesării banilor europeni gratis și a cumpărat ELCEN care cere investiții urgente cât bugetul primăriei pe 1 an.

Nu există un plan de refacerea a rețelei de termoficare, nu a fost atras niciun euro – fonduri europene, deși investiția pentru recalibrarea, regenerarea si remodelarea sistemului de termoficare centralizata este 3 mld euro, bugetul primăriei pe 3 ani.

Administraţia Capitalei ascunde o situație dezastruoasă a rețelei de termoficare care poate exploda oricând, declansand o criza sociala profunda si un dezastru economic pentru București.

Despre strategia energetică

Strategia energetică a Bucureștiului este o colecţie de bune intenţii care nu spune nimic clar. Strategia nu indică un plan concret de acțiuni şi nici un calendar de implementare şi nici costurile pe fiecare etapă, ci doar se joacă cu miliardele de euro. Documentul PMB promite 4 miliarde pentru investitiții în sistemul de termoficare, adică bugetul primăriei pe 4 ani: o promisiune care seamană cu promisiunea creșterii salariilor.

ELCEN – necesarul de investiții pentru ELCEN este bugetul primăriei pe un an

Necesarul de investiţii estimat în următorii patru ani, pentru ELCEN, este de 890 de milioane de euro – doar pentru investiţii în capacităţi de producţie de energie termică o sumă copleșitoare pentru bugetul primăriei.

Insolvența RADET – primăria rateaza atragerea de fonduri europene

Insolvența RADET blochează posibilitatea accesării fondurilor europene pentru refacerea rețelei. Nu se vor putea accesa 180 de milioane de euro, bani europeni nerembursabili, pentru că intrarea în insolvenţă înseamnă că RADET nu va putea să-şi ia licenţa de funcţionare şi nici să-i fie delegat serviciul de furnizare, acestea două fiind condiţii obligatorii pentru a putea accesa bani europeni.

Sute de milioane de euro pompați într-o gaură neagră

Spunem de ani de zile ca sistemul centralizat de alimentare cu energie termica la nivelul Municipiului Bucuresti este supradimensionat, de 3 ori mai mare decat necesarul, invechit si nemodernizat, peste 80% din retea este dinainte de 1990, ineficient economic. El primeste, in medie, anual subventii de peste 500 milioane lei si produce pierderi de peste 200 milioane lei, este aflat de multi ani in blocaj financiar, la un pas de faliment, compromis prin inactiunea autoritatilor, aflat in totala contradictie cu politicile si reglementarile UE, dar si cu asteptarile si interesele bucurestenilor.

Toate documentele primariei referitoare la sistemul de termoficare nu dau raspunsuri si nu au ca obiective ceea ce bucurestenii reclama: ”cand dau drumul la robinet sa am apa calda imediat, nu dupa o jumatate de ora”; ”iarna, cand e cald afara, sa nu mai „duduie” caloriferele, iar cand e frig caloriferele sa fie reci”; ”platesc nejustificat de mult pentru cat de putin primesc”; ”oare, iarna viitoare vom avea caldura sau ne punem centrala?”.

Bucurestiul se confrunta si in termoficare cu o criza de sistem

Un sistem centralizat de termoficare, pe intelesul tuturor, se compune din surse de productie(centrale electro-termice), sistemul de transport si distributie(conductele prin care circula apa fierbinte si sistemele de transformare a energiei primare(puncte termice si module termice) in apa calda si caldura si furnizarea care asigura relatia comerciala cu consumatorul.

Capacitatile de productie din Bucuresti sunt concentrate in proportie de peste 92% la ELCEN, societate cu actionar majoritar statul, avand un cvasimonopol. Daca in urma cu 20 de ani capacitatile instalate ale ELCEN depaseau 5.000 MWt, in prezent, datorita imbatranirii echipamentelor si iesirilor din functiune mai sunt disponibile capacitati care insumeaza mai putin de 2.000 MWt. Dupa 2023, ca urmare a iesirilor din folosita, capacitatile disponibile vor fi sub 500 MWt. Pentru asigurarea caldurii si apei calde necesare celor peste 1,5 milioane de bucuresteni ce utilizeaza sistemul centralizat de termoficare dar si scolilor, gradinitelor, spitalelor, cladirilor administrative si firmelor sunt necesari, in momentele de varf, peste 1800 MWt/ora.

Bucurestiul se afla la limita unei crize.

Presupunand ca ar exista suficienti bani si ca ar exista si proiectele pentru noi capacitati de productie, constructia unei centrale termice in cogenerare dureaza 3 ani, de la atribuirea si semnarea contractului. ELCEN-ul se afla inca in insolventa, fara fonduri financiare si fara o strategie clara si proiecte operationale pentru centrale noi. In ultimii ani, solicitarile operatorilor privati de a construi noi centrale termice in cogenerare in Bucuresti au fost tergiversate si ingropate de Primaria Capitalei.

Transportul si distributia energiei termice se fac in regim de monopol de catre RADET, aflata si ea in insolventa. Media pierderilor de energie termice in sistemul de transport si distributie depaseste 30%, cu o maxima vara de 70% si o minima iarna de 28%. Tradus in bani, numai aceste pierderi insumeaza peste 300 milioane lei anual. Din punct de vedere al incarcarii, cantitatea de energie termica transportata vara este de 10 ori mai mica decat cantitatea transportata iarna, folosind aceeasi infrastructura, de aici rezulta si regimul de functionare neeconomic din lunile de vara, dar si insatisfactia consumatorilor in cea ce priveste calitatea apei calde.

Mult trâmbițata fuziune RADET – ELCEN a fost mai mult o chestiune de imagine. Ca soluție ea nu reprezenta decât o cârpeală financiară, menită să stingă datoriile. Mai mult, nici această fuziune nu a fost dusă la bun sfârșit, ea fiind blocată între Guvern și Primăria Capitalei, ambele conduse de PSD.

 

 

1 Comment

  1. ELCEN a vandut energia termica catre bucuresteni cu un pret, fixat de ANRE, in care era inclus un consum de gaz [mc/Gcal] identic cu cel necesar pentru producerea acesteia intr-un cazan clasic de apa fierbinte ce functiomneaza cu un randament de 90%. In concluzie, bucurestenii nu au beneficiat de avantajele cogenerarii!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *