Veste bună pentru „regenerabili”: România va intra în mecanismul de cuplare a pieţelor intraday din Europa

Piaţa românescă de energie va intra şi ea în mecanismul de cuplare a pieţelor intrazilnice din Europa la finalul acestui an. Este o veste bună mai ales pentru producătorii e energie din surse regenerabile, care, în condiţiile, în care au mecanism de piaţă prin care pot contracta energia mult mai aproape de momentul livrării, nu vor mai deconta atât de mult dezechilibrele.

„XBID, soluția de cuplare unică a piețelor intrazilnice (SIDC) împlinește astazi (12 iunie-.red.) un an! De la lansarea cu succes în 12/13 iunie 2018 au fost stabilite peste 16 milioane de tranzacții. Extinderea SIDC în alte șapte țări este prevăzută pentru trimestrul 4 2019”, se arată într-un comunicat al XBID, publicat ;I pe pagina de internet a OPCOM, operatorul pieţei de energie din România, cea care găzduieşte piaţa de tranzacţionare intraday românească.

Această piaţă este destul de puţin lichidă în România. Spre exemplu, în luna mai, potrivit datelor OPCOM, pe această piaţă au fost activi doar 67 de participanţi, iar tranzacţiile au fost de doar 40 GWh, adică doar 0,68% din consumul naţional prognozat.
Însă, odată ce piaţa intraday din România va fi, alături de altele din zona noastră,cuplată la mecanismul european, este de aşteptat ca această lichiditate să crească.

„Pregătirea și testarea sunt acum în plină desfășurare pentru lansarea celui de-al doilea val, care urmează să aibă loc spre sfârșitul trimestrului 4 2019. Următoarele țări vor fi vor fi integrate în regiunea cuplată deja existentă pe orizontul intrazilnic: Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovenia. Țările operaționale de la prima lansare sunt Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța, Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda, Austria, Portugalia, Suedia și Spania.
Un eveniment de pre-lansare a celui de-al doilea val este planificat pentru începutul lunii octombrie 2019 pentru a informa părțile interesate înaintea lansării. O perioadă de testare cu participanții la piață este, de asemenea, pregătită pentru a oferi oportunități pentru noii utilizatori de a se familiariza cu soluția SIDC și de a efectua propriile teste”, se arată în comunicatul XBID

Co-președinții Comitetului de coordonare al SIDC, Jean Verseille și Stefano Alaimo, au declarant, în comunicat:

„Suntem foarte mulțumiți că am atins această etapă importantă de un an de operațiuni. Creșterea tranzacțiilor demonstrează rolul important al unei piețe intrazilnice integrate. Așteptăm cu nerăbdare extinderea și dezvoltarea în continuare a SIDC. Cele șapte țări care urmează să se alăture în continuare proiectului până la sfârșitul anului 2019, vor asigura o acoperire geografică a SIDC de 21 de țări. Părțile interesate discută deja despre detaliile unei extinderi prin lansarea unui al treilea val.”

Citeşte şi:

“Verde” şi nu prea: energia regenerabilă plăteşte în România cel mai mare cost cu echilibrarea din Europa. Ce ar trebui să facă statul

„O piață intrazilnică integrată va spori eficiența globală a tranzacționării intrazilnice prin promovarea unei concurențe eficiente, prin creșterea lichidității și prin facilitarea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere din Europa.
În condițiile creșterii cantității de producție intermitentă din surse regenerabile, interesul pentru tranzacționarea pe piețele intrazilnice este în creștere, deoarece poate deveni din ce în ce mai dificil pentru participanții la piață să fie în echilibru după închiderea pieței pentru ziua următoare”, mai arată comunicatul.

„A fi echilibrat în rețea mai aproape de momentul livrării este benefic atât pentru participanții la piață, cât și pentru sistemele energetice, printre altele, prin reducerea rezervelor necesare și a costurilor asociate. În plus, piața intrazilnică este un instrument esențial care permite participanților la piață să țină cont de schimbările neașteptate ale consumului și de ieșirile din funcțiune”, conchide comunicatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *