Un fond de investiţii cu acţionari necunoscuţi a cumpărat reţeaua electrică a Moldovei, pe care a vrut-o şi Electrica. Se speculează numele lui Plahotniuc

Un fond de investiţii cu sediul la Londra, dar cu acţionari necunoscuţi, este noul proprietar al reţelei de distribuţie a energiei electrice din Republica Moldova, vândute de firma spaniolă Naturgy, fosta Gas Natural Fenosa. Firma româneasă Electrica SA a depus şi ea o ofertă pentru distribuţiile din Moldova, dar lucrurile s-au oprit. Există multe speculaţii în legătură cu această tranzacţie.

Naturgy Energy Group a anunţat vânzarea, pentru 141 de milioane de euro, a distribuţiei şi furnizării de energie electrică din Republica Moldova, Gas Natural Fenosa și Red Union Fenosa, potrivit presei locale.

Cele două companii au peste 800.000 de clienţi în Moldova şi distribuie 70% din toată energia consumată de Republica Moldova. Compania spaniolă era prezentă pe piaţa din Republica Moldova din anul 2010, iar dorinţa de a vinde operaţiunile de aici era cunoscută de multă vreme.

Presa moldoveană scrie că noul proprietar al celor două întreprinderi este compania internațională Duet Private Equity Limited, cu sediul în Londra, cu o gamă vastă de investiții în diverse tipuri de active și cu o strategie de creștere în regiune.

„Procesul de schimbare a proprietarului nu va afecta activitatea licențiată ordinară a întreprinderilor de distribuție și de furnizare a energiei electrice din Republica Moldova, care își vor urma cursul lor firesc, cu menținerea echipelor directive și tehnice ce vor asigura continuitatea operațiunilor întreprinderilor pentru prestarea unui serviciu calitativ, fiabil și sigur clienților săi, în conformitate cu exigențele și standardele europene”, mai scriu colegii de peste Prut, care citează un comunicat al firmei spaniole.

„Grupul spaniol mai precizează că, pe parcursul celor peste 19 ani de activitate în Republica Moldova, „a efectuat investiții de peste 326 milioane de dolari în renovarea și modernizarea rețelelor electrice, implementând un nou model de gestiune corporativă orientată spre eficiență prin intermediul aplicării celor mai bune practici și a unui nou stil etic european de gestiune a afacerii, precum și a noilor tehnologii și sisteme informaționale pentru îmbunătățirea tuturor indicatorilor de calitate”.”, mai scriu cei de la MoldStreet

După cum am scris AICI, spaniolii doreau de mult timp să vândă distribuţiile din Moldova şi se aşteptau să obţină un preţ mult mai mare, de 500 de milioane de euro în urma acestei tranzacţii. Compania avea în plan o revizuire strategică a tuturor activelor sale, după intrarea în acţionariatul său a fondului american de investiţii GIP, cu intenţia de a-şi creşte eficienţa, iar pentru asta este dispusă să renunţe la acest activ care a fost „problematic”, potrivit relatărilor presei spaniole, din 2018.

Interesată de această afacere a fost şi firma românească Electrica SA, care însă oficial nu a comunicat multe pe această temă. Discuţii au fost însă şi, potrivit unor surse din piaţa românească de energie, compania româneasă a făcut o ofertă în 2018 firmei spaniole, care însă pare că nu a fost acceptată. „Oferta de atunci a Electrica era mai mare decât preţul de acum”, ne-au spus sursele noastre, dar „nu s-a mers mai departe atunci”.

Cumpărătorul este o firmă de investiţii, despre care nu se ştiu însă foarte multe: Duet Private Equity, parte a Duet Group, cu sediul la Londra şi birouri în mai multe oraşe din lume. Citând datele de pe site-ul companiei, presa din Moldova spune că această companie are o gamă vastă de investiții în diverse tipuri de active și cu o strategie de creștere în regiune.

Totuşi, nicăieri nu apar acţionarii acestei firme. Se arată doar că Duet Group a fost fondat în 2002 de Henry Gabay și Alain Ludwig Schibl, primul fiind un om de afaceri turco-elveţian.

Două surse din piaţa românească de energie spun că în spatele acestei tranzacţii ar putea fi cunoscutul Vladimir Plahotniuc, om de afaceri şi politician din Republica Moldova, despre care presa scrie că ar fi un oligarh, şi cel mai puternic om din ţară. Această informaţie nu a putut fi însă confirmată.

sursă foto: Diez.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *