E oficial: Spaniolii de la la Gas Natural Fenosa scot la vânzare distribuţiile de gaze şi electricitate din Republica Moldova. Va ajunge Electrica SA peste Prut?

Grupul spanios Gas Natural Fenosa a anunţat oficial intenţia de vinde distribuţiile de gaze şi electricitate pe care le deţine în Republica Moldova.

Gas Natural Fenosa ar dori să obţină circa 500 de milioane de euro din tranzacţie, potrivit presei spaniole. Compania are în plan o revizuire strategică a tuturor activelor sale, după intrarea în acţionariatul său a fondului american de investiţii GIP, cu intenţia de a-şi creşte eficienţa, iar pentru asta este dispusă să renunţe la acest activ care a fost “problematic” în ultimul an.

Spaniolii au renunţat şi la alte active din domeniul distribuţiei de gaze din Columbia, în urma tranzacţiei primind trei miliarde de euro.

Noul plan strategic al companiei spaniole va fi prezentat la finalul acestei luni sau la începutul lui martie.

Spaniolii deţin în Moldova Red Union Fenosa şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, au circa 800.000 de clienţi în Moldova şi distribuie 70% din toată energia consumată de Republica Moldova. Sunt prezenţi pe piaţa din Republica Moldova din anul 2010.

Despre intenţia unui exit din Moldova se vorbea de multă vreme. Potrivit mai multor discuţii care au circulat în piaţa de energie, tot de mai multă vreme Electrica SA ar fi interesată să cumpere distribuţia de electricitate din Republica Moldova şi ar fi fost chiar discuţii în acest sens. Un anunţ oficial nu a fost însă făcut niciodată.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *