Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400 kV Suceava-Bălți, pentru cei 93 km de pe teritoriul românesc, estimat la 30 de milioane de euro. Linia va fi gata în patru ani și jumătate de la semnarea contractului.
“LEA 400 kV Suceava-Bălți pe porțiunea de proiect de pe teritoriul Romȃniei” este denumirea anunțului de licitație lansat de Transelectrica în sistemul electronic de achiziții publice.
Contractul are o valoare de circa 160 de milioane de lei, iar lucrările ar trebui finalizate în 52 de luni de la semnarea contractului
“Investiția „LEA 400kV Suceava-Bălți pentru porțiunea de proiect de pe teritoriul Romȃniei” este prevăzută a se realiza în strategia energetică a României pe următorii ani, aprobată prin HG nr. 1069/2007, pentru creșterea siguranței în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național (SEN) în condițiile apariției de noi investiții ce încurajează utilizarea eficientă a resurselor de energie primară și de noi consumatori de energie electrică. Noua LEA 400kV Suceava (RO) – Bălți (MD) va asigura integrarea în rețeaua electrică de transport a energiei produse din surse regenerabile din zona de Est și Sud-Est a României, iar ulterior închiderii inelului de 400kV al României va permite un transfer mai eficient al energiei electrice între Romania și Republica Moldova, eliminând dezavantajele actuale datorate existenței unui singur traseu de transfer”, arată Transelectrica.
Iată în detaliu în ce constă proiectul.
- realizarea serviciilor de proiectare: adaptarea proiectului tehnic în corelare cu propunerea tehnică, realizarea proiectelor privind coexistenta dintre noul obiectiv energetic si infrastructura publică și privată cu care se intersectează, elaborarea detaliilor de execuție;
- construirea unei linii electrice aeriene (LEA) transfrontaliere, LEA 400 kV, între Suceava (România) și Bălți (Republica Moldova), cu o lungime totală de aprox.142 km, din care aproximativ 93 de km pe teritoriul României;
- construirea unei celule de linie de 400kV, în Stația electrică de transformare 400/220/110/20 kV Suceava, județul Suceava (stație în funcțiune);
- realizarea unor modificări ȋn instalațiile terților la interfața cu acestea.
“Construcția se corelează cu partea de proiect aferentă LEA 400kV de pe teritoriul Republicii Moldova de la stația Bălți la frontiera ȋntre Romȃnia și Republica Moldova de pe rȃul Prut. Obiectivul general al proiectului este așadar accelerarea integrării surselor regenerabile de energie din România, asigurarea evacuării optime a producției de energie și facilitarea schimburilor transfrontaliere a energiei electrice prin construirea de linii electrice aeriene de 400 kV pentru creșterea capacității naționale de transport energie electrică”, mai arată compania.
Transelectrica așteaptă oferte până la data de 3 iunie, iar contractul va fi atribuit în urma unei licitații deschise.
Luna trecută, Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au semnat un acord de împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro pentru construcția liniei de înaltă tensiune Bălți-Suceava (partea din Republica Moldova) care va interconecta energetic cele două țări. „Construcția acestei interconexiuni între hotarele Republicii Moldova și România va fortifica securitatea energetică de pe ambele maluri”, a spus atunci directoarea BERD în Moldova, Catarina Bjorlin Hansen. Acest împrumut va acoperi 40% din valoarea totală a proiectului.
Pe de altă parte, la sfârșitul lunii martie a fost dat și startul oficial al lucrărilor de construcţie pentru linia electrică aeriană Vulcăneşti- Chişinău, șantierul fiind vizitat de și de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Noua linie electrică aeriană Vulcăneşti- Chişinău de 400 kV va avea peste 150 de kilometri și se va lega la rețeaua Transelectrica în punctul Isaccea.