mn

UPDATED Toți producătorii de energie din România vor fi supraimpozitați – proiect. Care este procentul și mecanismul

Unul dintre amendamentele la OUG/118 referitoare la măsuri de diminuare a poverii facturilor mari de energie electrică și gaze se referă la introducerea unui impozit suplimentar pentru producătorii de energie electrică.

UPDATE: În final amendamentul a plecat spre vot în plenului Senatului cu o taxă de 80%, nu 95%.

Dacă amendamentul care, din informațiile de până acum este susținut de PNL, UDMR și USR, va fi în final adoptat, toți producătorii de energie electrică vor plăti o așa numită “windfall tax”, o taxă suplimentară pe profiturile excepționale realizate din vânzarea energiei electrice. Ea va fi de 95% din veniturile realizate ca urmare a vânzării energiei la preț mai mai mare de 450 de lei/MWh.

Deci la orice preț de vânzare de mai mare de 450 de lei, producătorul va plăti un procent de 95% pe diferența dintre prețul efectiv cu care vinde și 450 de lei/MWh.

Taxa suplimentară se va aplica în perioada sezonului rece, adică între 1 noiembrie și 31 martie. Dacă se va aplica, va trebui să o plătească toți producătorii de energie electrică, indiferent de sursa de generare: hidro, gaz, cărbune, regenerabil.

Iată amendamentul care se discută acum în comisii la Senat:

“Art. 8 –

(1) În perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei / MWh se impozitează cu 95%.

(2) Modul de aplicare a impozitului prevăzut la alin. (1) se stabilește prin ordin al Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Amintim că pentru producătorii de gaze există la acest moment o taxă pe veniturile extraordinare obținute din liberalizarea pieței, aproape identică cu cea de acum, care se aplică de mulți ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.