Unul dintre amendamentele la OUG/118 referitoare la măsuri de diminuare a poverii facturilor mari de energie electrică și gaze se referă la introducerea unui impozit suplimentar pentru producătorii de energie electrică.
UPDATE: În final amendamentul a plecat spre vot în plenului Senatului cu o taxă de 80%, nu 95%.
Dacă amendamentul care, din informațiile de până acum este susținut de PNL, UDMR și USR, va fi în final adoptat, toți producătorii de energie electrică vor plăti o așa numită “windfall tax”, o taxă suplimentară pe profiturile excepționale realizate din vânzarea energiei electrice. Ea va fi de 95% din veniturile realizate ca urmare a vânzării energiei la preț mai mai mare de 450 de lei/MWh.
Deci la orice preț de vânzare de mai mare de 450 de lei, producătorul va plăti un procent de 95% pe diferența dintre prețul efectiv cu care vinde și 450 de lei/MWh.
Taxa suplimentară se va aplica în perioada sezonului rece, adică între 1 noiembrie și 31 martie. Dacă se va aplica, va trebui să o plătească toți producătorii de energie electrică, indiferent de sursa de generare: hidro, gaz, cărbune, regenerabil.
Iată amendamentul care se discută acum în comisii la Senat:
“Art. 8 –
(1) În perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei / MWh se impozitează cu 95%.
(2) Modul de aplicare a impozitului prevăzut la alin. (1) se stabilește prin ordin al Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.
Amintim că pentru producătorii de gaze există la acest moment o taxă pe veniturile extraordinare obținute din liberalizarea pieței, aproape identică cu cea de acum, care se aplică de mulți ani.