Taxă pe carbon la benzină și motorină! De când se va aplica și cât vom plăti în plus

De la începutul anului 2027, șoferii români vor plăti noua taxă pe carbon care va fi inclusă în prețul benzinei și motorinei, ca urmare a unei directive europene care urmează să fie transpusă în legislația națională.

Directiva ETS II (Emission Trading System) va extinde obligativitatea plății certificatelor de carbon și pentru unele domenii care nu sunt acum incluse, iar cele mai importante sunt consumul de gaze al clădirilor, inclusiv cele rezidențiale, și transportul rutier, a spus Florentina Manea, director general la compania de consultanță  Carbon&Energy Management, care a prezentat și câteva calcule.

“Începând cu anul 2027, pretul benzinei și motorinei va avea o crestere de aproximativ 0,8 RON/l de benzină sau motorină, determinat de faptul că acesta va avea înglobat și prețul certificatelor de CO2.  Calculul a avut la bază o valoarea a certificatelor de CO2 de 60 Euro/Certificat și emisia specifică [tco2/t] de 3,254 tCO2/t motorină și respectiv  3,116 t CO2/t benzină”, a explicat expertul.

Suma ar putea fi și mai mare dacă, asemenea principiului accizei, noua taxă va fi inclusă în baza de calcul pentru TVA și, pe de altă parte, calculul de mai sus este făcut la o valoare a certificatului de 60 de euro, cât este cotația carbonului în prezent. Nu există nicio garanție că prețul acestuia nu va crește din nou, până la nivelul de 100 de euro, care a mai fost în trecut.

Totul va depinde de cum va fi transpusă în legislația românească directiva ETS II. Este posibil ca o parte din carburanți, cei folosiți pentru agricultură, să fie exceptați de la această taxă.

Citește și:

Toată România va plăti o nouă taxă de carbon pentu gazele consumate. De când și cu cât crește factura populației

5 Comments

  1. Sa mai termine uniunea europeana cu tot felu de noi taxe Ro EExitl. Nu ne mai trebuie uniunea europeana, sunt mai rai decat comunisti

  2. Da era de așteptat in Germania taxa sa anulat pentru ca nemții ne-au vândut tigăile lor diesel pe un preț de nimic și romanii le-au cumpărat deci suntem cimitirul lor

  3. Am făcut cea mai mare greșeală când am aderat la UE.Au reușit sa distrugă economia tarii .Ăștia neau impus privatizări forțate ca să rada toată industria noastră.Apoi au știut ca dacă nu ai unde munci te vei duce sclav la ei.Au distrus pădurile fură tot ce poate din țară noastră.Nwau luat resursele și ni le vând tot noua cu preț de 10 ori.Acum vor sa termine țară poporu să-l aducă în pragul foametei și sa moară de boli .Ne obliga pri hoți de la conducere la taxe ca să pierdem și casele .Vor sa oprească și mașinile cu care totuși bine mai mișcăm.80% din uameni nu-și permit mașini noi.Vor sa coapsele țară.Au făcut jandarmi și organe de represalii ca să asigur ca nui pot da jos nimeni din scaunele cu care vând țară. Justiția facdosare la comanda ca dacă vorbești ceva împotriva lor te și saltă și inventează repede dosar penal.Daca nu părăsim aceasta mafie Europeană în veci nu vom mai avea liniște.Astia încet vor exterminarea poporului .Deja sânge într-un mare rahat.Mai trebuie sa ne bage și cu Rusi în război și neam capătul de tot ca țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *