Din anul 2027, moment de la care, odată cu debutul producției din zăcământul offshore Neptun Deep, România va fi cel mai mare producător de gaze din UE, toți consumatorii de gaze din țară, inclusiv populația, vor plăti o taxă de carbon pentru utilizarea gazelor, care va fi inclusă în preț. Dacă s-ar plăti acum, factura la gaze a populației ar crește cu cel puțin 20%.
Noua directivă a Comisiei Europene va impune furnizorilor de gaze din România să includă în prețul gazelor vîndute clienților casnici taxa de carbon, începând din 2027, a spus Florentina Manea, director general la compania de consultanță Carbon&Energy Management, și a prezentat și câteva calcule.
Directiva ETS II (Emission Trading System) va extinde obligativitatea plății certificatelor de carbon și pentru unele domenii care nu sunt acum incluse, iar cele mai importante sunt consumul de gaze al clădirilor, inclusiv cele rezidențiale, și transportul rutier, a explicat Manea la un eveniment organizat de Asociația Furnizorilor de Energie in România.
Ea a explicat că, de la începutul anului 2027, furnizorii de gaze naturale vor fi obligați să includă în prețul gazelor livrate inclusiv populației taxa de carbon și a prezentat și un calcul pe baza nivelului actual al certificatului de carbon.
“Gazul natural este principalul combustibil care intră sub incidența ETS II, la care se adaugă combustibilii utilizați în transportul rutier: benzina, motorina, GPL. Prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale și costul benzinei și motorinei vor avea înglobate și prețul certificatelor de CO2, fapt care va determina o creștere a acestora începând cu anul 2027.
Prețul gazului natural furnizat căre populație sau către alte sectoare industriale care nu sunt incluse în schema EU ETS actuală va avea o creștere de aproximatiiv 0,06 RON/kWh. Calculul a avut la bază o valoare a certificatelor de CO2 de 60 de euro/certificat și 0,205 kg CO2/kWh”, a arătat Florentina Manea.
În primăvara următoare (mai 2028), furnizorii de gaze va trebui să facă dovada achiziției de certificate de carbon pentru gazele furnizate în 202t, în caz contrar urmând să plătească penalitatea de 100 de euro pentru fiecare tonă de carbon pentru care nu poate face dovada achiziției certificatului.
Așadar, din 2027, toți clienții casnici de gaze naturale vor plăti această taxă de carbon care, la nivelurile actuale de preț este estimată de expertul citat mai sus la 6 bani/kWh. Dacă avem în vedere prețul maxum plafonat de acum de 31 de bani/kWh, prețul gazului plătit de populație ar crește cu cel puțin 20% (foarte probabil mai mult dacă taxa va intra în baza de calcul a TVA, cum este acum acciza).
Dacă am socoti creșterea exprimată pentru prețul în metri cubi, scumpiea ar fi de cel puțin 63 de bani pe metrul cub de gaz consumat, deci la un consum de iarnă de, să zicem, 250 de metri cubi, o gospodărie ar plăti în plus undeva la aproape 160 de lei, fără a calcula și potențiala TVA de 19% (acum) aplicată pe această sumă.
Iar calculul este făcut la o valoare a certificatului de 60 de euro. Nu există nicio garanție că prețul acestuia nu va crește din nou, până la nivelul de 100 de euro, care a mai fost întregistrat în trecut
Fondul pentru climă, soluție pentru vulnerabili
Florentina Manea a spus că, momentan, directiva ETS II nu a fost încă transpusă în legislația națională, dar a atras atenția că autoritățile române trebuie să se pregătească, “să nu mai părem că ne ia totul prin surprindere”.
“Este o povară pentru populație, mai ales pentru consumatorii vulnerabili, dar veniturile obținite din aceste certificate vor intra în Fondul European pentru Climă, unde – și aici e o veste bună – România are alocate șase miliarde de euro din cei 65. Dar România va trebui să prezinte un plan pentru climă și trebuie să găsească un mecanism de finanțare pentru vulnerabili”, a mai spus expertul.
În România sunt aproimativ 3,5 milioane de consumatori casnici de gaze iar numărul lor crește.
Eu nu mai înțeleg nimic….. Și dacă plătesc, înseamnă că nu mai poluez, sau cum vine treaba asta?
Așa ne trebuie dacă ne lăsăm prostiți.
E ca la drumuri, plătești rovinietă sub pretextul că fac drumuri însă după ce îți i-au banii nu mai vezi nici un fel de drum. Dar, dacă circuli cu viteză pe drumurile existente că nu ai unde să circuli cu viteză pentru că tot ei nu au făcut drumuri din banii pe care tu i-ai plătit, vine Miliția și te amendează.
La gaze vei plăti lună de lună, din banii tăi aparent se vor face investiții în regenerabil (cei care vând certificate de carbon) dar tu vei continua să consumi gaze deci vei polua.
E o schemă prin care vor stoarce bani de la tine fără ca în realitate tu să ai un beneficiu direct de pe urma taxei.
Așa că, dacă nu vrei taxă treci pe pompă de căldură, îți produci singur energia și banii pe care oricum i-ai fi plătit merg în investiția ta.
Eu cred ca dupa ce or sa fie o masa suficienta cu pompe de caldura vor gasi o taxa … ca la solar…
Aveți mare dreptate dar vedeți dumneavoastră,toți paraziții ăștia care gândesc cum să ne „amendeaze” prin prețuri din ce în ce mai mari,nerezolvând nici pe departe așa zisa poluare ce aduce schimbarea climatică,ei sânt de fapt cei mai mari consumatori de „de toate”…au săracii nevoie de bani 💸💰 pentru a sprijinii și întreține conflictele armate din lume! Așadar toate aceste conflicte armate cu toate bombele și rachetele lansate zilnic nu produc carbon cât bășinile bovinelor in opinia acestora!
Ai dreptate Radule, cum scăpăm de iei numai paraziti taxe și taxe și nu face nimic
Terminati cu nebuniile si cu nebunii… se face din asta o religie… oare suprataxand oamenii (saraci, dealtfel) reducem pretinsa poluare?
Vrând , nevrând vom plăti, de consumat vom consuma la fel că până acum adică strictul necesar. Ce se va întâmpla cu banii plătiți in plus, cum vor face că să îmbunătățească condițiile climaterice. CO2 eliminat prin respirația guvernanților( inclusiv cei de la UE) si prin bășinile acestora nu se va taxa? Încălzirea globală este un fenomen ireversibil si nu poate fi limitată prin taxe si impozite ,este o.gaselnita prin care să jefuiască populațiile sărace.
Bravo trezitiva,sativa de partea Rusiei și scăpați de prostiile ne-o marxiste ale occidentului.
Îmi place că Europa vrea să salveze planeta cu ajutorul oropsirii propriilor cetățeni, în schimb restul țărilor bubuie cu poluarea. Nu mai vorbesc de SUA care declanșează război peste tot în lume și detonari nucleare. Ghioceii noștri de politicieni dansează după cum li se cântă. Dacă comentezi și nu ești de acord cu ei ești considerat extremist. Oare ei cu măsurile luate contra propriilor cetățeni nu pot fi considerați trădători de neam și țară?
Ei se plimba cu avioane care poluiaza foarte mult , cu avioane de lux și zice că poluiaza vaca nu sunt sănătoși la cap treabă e cum scăpăm de iei
Mie nu mi trebuie carbon scoateti l afara din combustibil vindeți combustibil curat descurcati va (guvernul) puneti va mintea la contributie și nuva atingeti de bani romănilor !
Aveti grija cu cine votati la europarlamentare. Trebuie neaparat sa-i detronam pe popularii europeni care au fost cei mai prosti si cei mai rai sefi ai UE MUE de cand e ea. Amintiti-va de masurile din pandemie, de „ajutorul” fortat dat Ucrainei si isteria razboinica, si mai ales de green deal care a venit cu tot felul de masuri aberante si antipopulare. In Romania populari sunt liberalii, USR si UDMR. Nu ca as fi vreun PSD ist, doamne fereste, dar chiar trebuie sa scapam de populari si de Ursula. Siktir!
Încă o taxa inventata pentru a scoate bani din buzunarul cetățeanului european! Cu siguranță, dacă plătesc sau nu aceasta taxa, tot voi polua! Dar mințile bolnave găsesc tot felul de taxe care nu ajuta cetățeanul de rand! Pe cine reprezinta acești oameni? Taxa pentru producătorii de arme, taxe pentru cei care bombardează mii de bombe, pe când? Am poluat noi planeta cu consumul de gaze mai mult decât Rusia și Israel? Poluam noi mai mult când ne plimbam de aici pana aici cu avioane private? Minciuni! Cum crede Europa ca salveaza planeta când celelalte tari nu fac nimic? Nu mai avem voie sa facem foc cu lemne, nu mai avem voie cu centrale pe gaz, alte măgării inventate în numele salvării planetei nu fac decât sa crească gradul de nemulțumire în rândul populației! O mare păcăleală UE! Dacă ne-am dorit sa plecam din România din cauza politicienilor corupți și prosti, și da, suna urat, dar își demonstrează prostia zi de zi, în curând o sa ne dorim sa plecam din Europa!
Sunt niste prosti in viata cei care tot impun taxe.Trebuie sa se termine odata cu prostia si panarama in care este bagata Romania.Parerea mea este sa se termine cu mariri de taxe,mariri de preturi si sa fie readuse la loc macar la nivelul inainte de pandemie si sa nu ne mai uitam la alte tari si sa facem ca Romania si locuitorii iei sa traiasca decent iar pensionarii sa se bucure de viata atit cit le da dumnezeu.Trebuie sa ne trezim si sa nu mai facem referiri la ce a spus Uniunea Europeana sau cum este in Franta,Italia,Germania etc.Sa spuna ce vor, noi nu putem sa facem nimic deoarece avem nivelul nostru de trai si la nivelul asta se poate discuta.Nu se poate impune nimic Romaniei si ca cetatean Roman ma inteteseaza sa am loc de munca,copii sa aiba loc de munca,sa poata manca corect produse romanesti nu produse impuse de UE,sa nu mai fie stres cit este impozitul pe locuinta,cit este motorina sau benzina. In concluzie trebuie oprita prostia asta cu impunere UE.Iei adica UE sa si vada de treaba lor.