
Compania kazahă de stat Kazatomprom, cel mai mare producător de uraniu din lume, a semnat un nou memorandum pentru livrarea uraniului către o țară din UE: Slovacia. Asta după ce kazahii au semnat acorduri de livrare către centralele din Cehia și România și se pregătesc să facă același lucru în Bulgaria.
Compania Națională a Energiei Atomice din Kazahstan, Kazatomprom, și producătorul de energie electrică din Slovacia Slovenské elektrárne a.s. (SEAS) din Slovacia au semnat un memorandum privind dezvoltarea cooperării pe termen lung în domeniul energiei nucleare, relatează agenția kazahă Kazinform.
SEAS este responsabilă pentru peste 70% din toată energia electrică produsă în Slovacia. Compania operează două centrale nucleare – Bohunice și Mochovce – care includ în total cinci reactoare de tip WWER-440, de concepție rusească.
În cadrul memorandumului, este planificată livrarea de concentrat natural de uraniu, precum și livrări potențiale de dioxid de uraniu (UO₂) pentru necesitățile centralelor nucleare slovace.
„Prin semnarea acestui memorandum, facem un pas important spre consolidarea cooperării cu partenerii noștri europeni”, a declarat Meirzhan Yusupov, președintele Consiliului de Administrație al Kazatomprom. „Slovacia este una dintre țările în care energia nucleară joacă un rol esențial în asigurarea unei aprovizionări durabile cu energie. Ne așteptăm ca acest acord să stea la baza unei relații solide și reciproc avantajoase între companiile noastre.”
Tot mai multe centrale nucleare din centrul și estul Europei primesc uraniu kazah
Bogat în petrol și metale rare, Kazahstanul este și cel mai mare producător de uraniu din lume, generând aproape jumătate din uraniul extras la nivel mondial. Kazatomprom, cel mai mare producător de uraniu la nivel global, a anunțat acum doi ani că se pregăteşte pentru majorarea producţiei, pe măsură ce creşte şi cererea, inclusiv din partea unor producători de electricitate din Europa de Est, care sunt interesaţi să îşi reducă dependenţa de Rusia.
Înainte de memorandumul cu producătorul din Slovacia, șeful fondului suveran al Kazahstanului, Samruk-Kazyna, care controlează toate companiile energetice mari din țara asiatică, Nurlan Zhakupov, a declarat că Kazahstanul intenționează să înceapă furnizarea de uraniu și către Bulgaria.
„În Bulgaria există o centrală nucleară, Kozlodui, cu două unități energetice. Domeniul potențial de cooperare constă în furnizarea uraniului nostru către centrala nucleară bulgară”, a declarat Nurlan Zhakupov la reședința prezidențială din Kazahstan, în timpul vizitei oficiale a președintelui bulgar Rumen Radev în Kazahstan, care a avut loc luna trecută. Întrebat despre cantitatea potențială de uraniu care ar putea fi livrată Bulgariei, Zhakupov a spus că aceste informații sunt confidențiale.
În luna aprilie, compania kazahă a semnat un acord pe 7 anipentru furnizarea de concentrat natural de uraniu către compania cehă ČEZ, descriind acest contract drept „o extindere semnificativă a prezenței sale în Europa”.
Acordul va acoperi aproximativ o treime din necesarul de uraniu pentru grupurile de la centrala nucleară Temelin. ČEZ a declarat că acest contract contribuie la diversificarea furnizorilor și consolidează securitatea energetică a țării.
Vladislav Baiguzhin, director comercial la Kazatomprom, a declarat, cu acea ocazie:
„Prin acest nou acord, Kazatomprom continuă să-și extindă prezența pe piața europeană și să avanseze în strategia de diversificare a portofoliului de vânzări. Este un nou pas important în misiunea noastră de a deveni partenerul preferat al industriei globale a energiei nucleare. Pe măsură ce construim pe baza contractelor anterioare, parteneriate precum acesta cu ČEZ ne permit să sprijinim securitatea energetică în regiune și să promovăm obiectivele comune de decarbonizare și sustenabilitate.”
Republica Cehă generează aproximativ 34% din electricitate din energie nucleară, având patru reactoare VVER-440 la Dukovany și două unități VVER-1000 la Temelin, puse în funcțiune în 2000 și 2002.
Acord și cu România
La final de aprilie, Casian Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a condus delegația Ministeruluila lucrările Grupului de lucru Kazahstan–România în domeniul energiei, desfășurate la Astana. Din delegația română a făcut parte și Gelu Mărăcineanu, director general al Fabricii de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu Feldioara – Nuclearelectrica.
“Am discutat despre consolidarea colaborării în sectorul energetic, securitatea aprovizionării cu țiței, politici fiscale cu impact asupra companiilor cu capital kazah din România și posibile noi proiecte comerciale. Un punct-cheie: deschiderea discuțiilor pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica.România este interesată și de transferul de tehnologie pentru prelucrarea beriliului, iar KazAtomProm ne-a invitat să vizităm fabrica metalurgică de la Ulba în luna iulie”, a mai spus Nițulescu.
În toamna lui 2023, Kazatomprom a câștigat un contract de livrare concentrat de uraniu 65% în valoare de 32 milioane de dolari către Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă Concentratul de uraniu este folosit mai întâi la fabrica de prelucrare Feldioara, de unde este apoi transformat în bare de combustibil petru a fi folosit în reactoarele nucleare de la Cernavodă. Contractul este unul subsecvent dintr-un acord cadru mult mai mare, de 225 de milioane de dolari, semnat în 2022, și care prevede livrarea a până la 6.000 de tone de concentrat de uraniu în patru ani.