
A avut loc o nouă rundă a Grupului de lucru Kazahstan–România în domeniul energiei, iar unul dintre punctele cheie a fost securitatea aprovizionării României cu uraniu din Kazahstan, pe termen lung.
“În perioada 28-29 aprilie 2025, am avut onoarea să conduc delegația Ministerului Energiei la lucrările Grupului de lucru Kazahstan–România în domeniul energiei, desfășurate la Astana. Din delegația română a făcut parte și domnul Gelu Mărăcineanu, director general al Fabricii de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu Feldioara – Nuclearelectrica, alături de Excelența Sa, doamna Mădălina Lupu, Ambasadorul României în Kazahstan”, a scris pe pagina sa de facebook Casian Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
“Am purtat discuții constructive cu ministrul Energiei, Erlan Akkenzhenov, vice-ministrul Energiei, Ilyas Bakytzhan, vice-ministrul Afacerilor Externe, Roman Vassilenko, și cu președintele Agenției pentru Dezvoltare Nucleară, Almassadam Satkaliyev. De asemenea, am avut întâlniri importante cu conducerea companiei KazAtomProm.
Am discutat despre consolidarea colaborării în sectorul energetic, securitatea aprovizionării cu țiței, politici fiscale cu impact asupra companiilor cu capital kazah din România și posibile noi proiecte comerciale. Un punct-cheie: deschiderea discuțiilor pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica.România este interesată și de transferul de tehnologie pentru prelucrarea beriliului, iar KazAtomProm ne-a invitat să vizităm fabrica metalurgică de la Ulba în luna iulie”, a mai spus Nițulescu.
“Un pas important pentru întărirea cooperării energetice româno-kazahe!”, a conchis oficialul român.
Bogat în petrol și metale rare, Kazahstanul este și cel mai mare producător de uraniu din lume, generând aproape jumătate din uraniul extras la nivel mondial.
Kazatomprom, cel mai mare producător de uraniu din lume, a anunțat acum doi ani că se pregăteşte pentru majorarea producţiei, pe măsură ce creşte şi cererea, inclusiv din partea unor producători de electricitate din Europa de Est, care sunt interesaţi să îşi reducă dependenţa de Rusia.
De altfel, Kazahstanul a devenit unul dintre furnizorii de uraniu pentru centrala nucleară de la Cernavodă, singura din Europa de Est care nu a fost construită cu tehnologie rusească. În toamna lui 2023, Kazatomprom a câștigat un contract de livrare concentrat de uraniu 65% în valoare de 32 milioane de dolari cu Nuclearelectrica. Concentratul de uraniu este folosit mai întâi la fabrica de prelucrare Feldioara, de unde este apoi transformat în bare de combustibil petru a fi folosit în reactoarele nucleare de la Cernavodă. Contractul este unul subsecvent dintr-un acord cadru mult mai mare, de 225 de milioane de dolari, semnat în 2022, și care prevede livrarea a până la 6.000 de tone de concentrat de uraniu în patru ani.