Situație delicată la Electrocentrale București: nu-și primește banii pe energia termică livrată, iar energia electrică a ajus să o vândă și la preț negativ

Electocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, controlat de stat, trece printr-o perioadă complicată în acest an: nu-și primește banii pentru energia termică livrată –  creanțele au atins valori uriașe, din nou, iar energia electrică a ajuns să o vândă și la preț negativ.

Elcen, care produce energie electrică și termică în cogenerare în patru centrale electrice de termoficare din București a ajuns, atât din cauza reglementării, dar și a scăderii prețurilor din piață, în situația de a vinde energia electrică aproape exclusiv pe piața spot (piața pentru ziua următoare-PZU). Cum s-a ajuns aici? Anul trecut, compania, în baza statutului ei de producător în cogenerare, a fost scutită de obligația de a vinde energia electrică la prețul fix de 450 de lei/MWh – mult sub cel din piață la acea vreme – prin așa numitul mecanism de achiziție centralizată al OPCOM, dar ceea ce a fost atunci un avantaj acum devine un dezavantaj. Contractele vechi de vânzare a energiei s-au terminat, prețurile din piață sunt în scădere, Elcen a scos la vânzare energie cu livrare în viitor pe piețe la prețuri care să-i acopere costurile dar nu a găsit cumpărători, așa că este în situația de a vinde în PZU mare parte din energia electrică produsă acum.

După cum am scris Aici, week-end-ul trecut și pe piața spot din România, pe fondul consumului mic, al producției din abudență, și al importurilor ieftine, prețul a fost în unele ore negativ (s-a ajuns la minus 100 de lei/MWh), o premieră pe piața din România.

Elcen este unul dintre cei care a vândut atunci energia la preț negativ, după cum aflat în urma unei discuții cu directorul companiei, Adrian Tudora. “În week-end aș opri centrala, sunt prețuri foarte foarte mici, dar nu pot, pentru că furnizez o utilitate publică, energie termică pentru București”, ne-a spus Tudora.

În plus, presiunea pe venituri vine și din faptul că – urmare a prețurilor mari din trecut – acum nimeni nu mai plătește în facturi acea contribuție de cogenerare, al cărei cuantum este reglementat de ANRE și care era o sursă pentru Elcen.

Dincolo de situația delicată din piața de energie electrică, pe partea de energie termică problema eternă a neplății, care caracterizează sistemul de termoficare din București, se acutizează din nou. La acest moment, Termoenergetica (moștenitoarea falitei RADET), a strans din nou datorii către Elcen în valoare de un miliard de lei pentru energia termică livrată de CET-uri și neplătită de compania din subordinea Primăriei Capialei. Iar Tudora arată că, dacă situația se va înrăutăți, varianta insolvenței, (procedură în care Elcen a intrat ca urmare a neplății energiei termice de către RADET), din care compania a ieșit anul trecut după plata tuturor datoriilor, nu mai este posibilă – “timp de cinci ani, intrăm direct în faliment”.

Presiune pe cash flow există oricum, iar neplata nu face decât să o înrăutățească. “La 1 ianuarie eu plătesc gazul în avans pentru luna ianuarie, pe 14 fabruarie facturez energia termică produsă și livrată în ianuarie, iar scadența facturii, cu toate termenele ei, este 1 aprilie”, explică directorul general.

Compania și-a onorat la timp obligația de a achiziționa certificatele de carbon care, după gaze, sunt a doua mare cheltuială – a plătit 109 milioane de euro în acest an pentru certificatele aferente producției de energie electrică de anul trecut – “dacă nu i-am plăti, în câțiva ani am face noile centrale din banii noștri”, a spus Tudora, în condițiile în care compania are un plan de investiții ambițios, în noi unități de producție, despre care vom vorbi într-un material următor.

Elcen deține și operează patru centrale electrice de termoficare din București, Vest, Grozăvești, Progresu și Sud, cu o capacitate instalată totală de 596 MW electrici și  disponibilitate de livrare de energie termică de 1.438 de gigacalorii pe oră.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *