În data de 14 mai va avea loc AGA de la Romgaz unde se va decide, printre altele, şi mecanismul de remunerare pentru membrii executivi ai Consiliului de Administraţie. Dacă reprezentantul statului, care deţine 70% Romgaz, va vota în AGA pentru acest plan, indemnizaţia variabilă a directorului Romgaz, care este şi unicul membru executiv în CA, va fi de circa 240.000 de euro, doar pe un an.
În şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz care va avea loc pe 14 mai, este supusă la vot şi propunerea de aprobare a componente variabil a remuneraţiei membrilor Consiliului de Admionistraţie.
Dacă va fi susţinuă de reprezentantul statului român în AGA, cel care este acţionarul majoritar al producătiorului de gaze, această grilă de acordare a bonusului anual îi va face destul de bogaţi pe unii membri ai Consiliului de Administraţie.
Iată propunerea care urmază să fie supusă votului acţionarilor:
“1. Indemnizaţia fixă lunară pentru Directorul General şi/sau a administratorilor executivi în limita a de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii;
2. Indemnizaţia fixă lunară pentru Directorul Economic în limita a de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii;
3. componenta variabilă anuală a remuneraţiei Directorului General şi/sau a administratorilor executivi în limita a 2 indemnizaţii fixe anuale brute stabilite pentru Directorul General şi/sau administrator executivi.
4. component variabilă anuală a remuneraţiei Directorului Economic în limita a 1,3 indemnizaţii fixe anuale brute stabilite pentru Directorul Economic.”
Documentul, aici: Politica remunerare Romgaz
Un calcul simplu arată că directorul general şi administratorii executivi primesc, sub forma acestei indemnizaţii variabile, până la 144 de salarii lunare brute pe ramură (6x12lunix2) în fiecare an de activitate, dacă acest mecanism de remunerare este votat de acţionari.
Salariile din acest domeniu nu sunt deloc mici. Potrivit ultimelor date ale Insitututului Naţional de Statisitică, câştigul salarial mediu brut era, în februarie 2019, de 8.144 de lei pentru categoria “Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale”.
Aşadar, grosier (nu am mai calculat media ultimelor 12 luni şi am rotunjit la 8.000 de lei) directorul general şi administratorii executivi vor primi o remuneraţie variabilă de până la 1,15 milioane de lei fiecare, anual. Adică în jur de 240.000 de euro brut, asta dacă această propunere de remunerare va fi aprobată de acţionari, statul, repetăm, fiind cel mai mimportant, cu 70%.
Cine sunt fericiţii
Directorul general al societăţii este Adrian Volintiru, numit pe patru ani, iar el este şi membru executiv neindependent al Consiliului de Administraţie, fiind singurul care are această calitate dintre cei şapte membri al CA-restul sunt neexecuivi, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Directorul economic este Andrei Bobar.
Potrivit datelor Romgaz, ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie, care sunt neexecutivi, primesc o sumă fixă lunară egală cu maximum două salarii brute, la care se adaugă, pe acelaşi sistem, indemnizaţia variabilă anuală, care nu poate depăşi 12 indemnizaţii fixe lunare. Deci până la 24 de salarii medii brute pe an, adică 192.000 de lei pe an. Este vorba despre Nistoran Dorin – Liviu, Ungur Ramona, Grigorescu Remus, Ciobanu Romeo Cristian, Jude Aristotel Marius, Jansen Petrus Antonius Maria.
Potrivit documentului care urmează să fie supus aprobării AGA, va fi votată doar remuneraţia celor doi directori. Principiile de remunerare de mai sus au fost stabilite pe baza unui studiu comandat companiei Transearch International SRL, după cum puteţi citi în nota ataşată
Şi administratorii Electrica urmau să primească sume considerabile dacă propunerea de remunerare, care a fost făcută tot ca urmare a unui studiu, trecea de votul AGA, însă nu a trecut. Detalii, în linkurile de mai jos.
Electrica SA, vârful luxului corporatist din România: la plecarea din firmă, membrii CA pot primi până la 400.000 de euro fiecare
AGA Electrica a respins propunerea de creştere masivă a indemnizaţiilor membrilor CA
Romgaz, unul dintre cei doi producători de gaze din România, controlat de stat, a înregistrat în 2018 un profit net de 1,4 miliarde de lei, în scădere cu 22% faţă de anul precedent, la o cifră de afaceri de 5 miliarde de lei, cu 9% mai mare.
Producţia de gaze naturale a fost de 5,33 milioane de metri cubi, cu 175 milioane mai mare decât producţia realizată în anul anterior (+3,39%) şi cu 1,6% mai mare decat producţia bugetată.