Se schimbă din nou legea energiei. Apare contractul flexibil de racordare la rețea

Operatorii rețelelor electrice pot încheia contracte flexibile de racordare cu utilizatorii rețelei, iar ANRE va trebui să creeze un cadru de reglementare specific acestor contracte, potrivit unui proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

Proiectul introduce noțiunea de ”contract flexibil de racordare”, definit ca “un set de condiții convenite pentru conectarea capacității electrice la rețea, care include condiții de limitare și control al injecției de energie electrică și al extragerii din rețeaua de transport sau din rețeaua de distribuție”.

Cu alte cuvinte, dacă există un foarte mare interes pentru a se racorda la rețea capacități noi, iar acolo rețeaua are anumite limitări legate de preluarea energiei produse, se poate încheia un astfel de contract, prin care injectia este limitată în anumite condiții. Totuși, aceste acorduri se pot încheia pe o durată limitată

ANRE va crea un cadru de reglementare specific.

“ANRE elaborează un cadru de reglementare pentru operatorii de transport și de sistem și operatorii de distribuție pentru a oferi utilizatorilor posibilitatea de a încheia acorduri flexibile de racordare și de utilizare a rețelei în zonele în care capacitatea de rețea pentru noi racordări este limitată sau inexistentă, care se publică în conformitate cu articolul 31 alin. (3) și cu articolul 50 alin. (4a) primul paragraf din Regulamentul (UE) 2019/943”, scrie în proiectul care transpune de fapt legislația europeană.

De asemenea, se mai detaliază despre cum se va reglementa această situație de flexibilitate a racordării.

“Cadrul de reglementare prevăzut la alin. (11) garantează că:

(a) racordările flexibile nu întârzie consolidările rețelei în zonele identificate, ca regulă generală;

(b) trecerea de la acorduri flexibile de racordare la acorduri ferme de racordare după dezvoltarea rețelei este asigurată pe baza unor criterii clare și transparente, stabilitite de către Autoritatea de Reglementare;

(c) pentru zonele în care autoritatea de reglementare consideră că dezvoltarea rețelei nu este cea mai eficientă soluție, permite, după caz, acordurile flexibile de racordare și de utilizare a rețelei ca soluție permanentă, inclusiv pentru stocarea energiei.

Cadrul de reglementare prevăzut la alin. (11) garantează că acordurile flexibile de racordare cuprind cel puțin următoarele:

(a) valoarea maximă a capacității ferme de injecție și extragere de energie electrică din și către rețea, precum și capacitatea flexibilă suplimentară de injecție și extragere care poate fi conectată și diferențiată în funcție de intervale de timp pe tot parcursul anului;

(b) tarifele de rețea aplicabile atât capacităților ferme, cât și celor flexibile de injecție și extragere;

(c) durata convenită a acordului flexibil de racordare și data preconizată pentru acordarea racordării la întreaga capacitate fermă solicitată”.

Operatorii de rețea de distribuție vor publica transparent și periodic capacitatea disponibilă de a efectua noi racordări în zonele lor de operare “cu o granularitate spațială ridicată, respectând siguranța publică și confidențialitatea datelor, inclusiv capacitatea la care se referă cererea de racordare și posibilitatea unei racordări flexibile în zonele congestionate”, iar “publicarea informațiilor respective include informații referitoare la criteriile pentru calcularea capacității disponibile pentru racordările noi”, mai arată documentul.

Puteși vedea proiectul de OUG aici: OUG_-organizarea_pietei_de_energie-22-07-2025

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *