Șapte ore cu preț negativ în piața spot de energie electrică, de 1 mai. Producătorii din România opresc parcurile fotovoltaice, dar se importă energie din Germania

Prețurile la energia electrică vândută în piața pentru a doua zi tranzacționată azi cu livrare mâine, 1 mai, sunt din nou negative, lucru previzibil, dar prețurile coboară sub zero timp de șapte ore. Este a șasea zi consecutivă cu prețuri negative, și probabil vor urma încă trei.

Datele operatorului pieței, OPCOM, pe care le vedeți atașat arată că prețul energiei electrice este negativ pe PZU din România și mâine, 1 mai, pentru a șasea zi la rând.

Astfel, în șapte intervale orare (orele 11-17.00, ore CET), prețul orar al PZU scade sub zero. Cel mai mic preț orar al zilei (sau cel mai mare preț negativ) este înregistrat în intervalele orare 14 și 15, când scade până la minus 500 de lei/MWh. Media zilei este pozitivă, cu un preț mediu de de 233 lei/MWh, asta în condițiile în care cresc prețurile seara, până la peste 800 de lei/MWh.

Și de această dată, prețurile negative ne vin din piața occidentală. Asfel, pe mecanismul de cuplare a piețelor spot, România importă azi energie din rețeaua ungară în toate orele cu preț negativ (dar nu numai), cu un maxim de 2.460 MW putere orară la ora 15.00, oră CET. De asemenea, în aceleași intervale orare, rețeaua noastră trimite energie către cea bulgară, cu un maxim de 1.990 MW, la aceeași oră.

Mecanismul de cuplare al prețurilor spot face ca energia să “curgă”, fără să se plătească taxe pe liniile de interconexiune, de la piața mai ieftină către piețele mai scumpe. Iar, când vorbim despre solar, vorbim despre Germania, care are o capacitate instalată de peste 100.000 MW în parcuri fotovoltaice. Și în Germania prețul este negativ mâine în piața spot, tot șapte ore, iar cel mai mic preț (sau cel mai mare preț negativ) este de minus 130 de euro/MWh.

Producătorii germani, sau mare parte din ei, au însă un avantaj. Ei beneficiază de o schemă de sprijin de tip “feed-in-tariff” din partea statului care, pentru unii, se aplică indiferent dacă prețurile sunt negative, iar pentru alții se oprește doar dacă prețurile sunt negative mai mult de șase ore. Cu alte cuvinte, în majoritatea cazurilor, proprietarii de parcuri primesc bani de la stat să injecteze în rețea chiar și în orele cu preț negativ. Așadar, când este soare în Germania, energia lor invadează rețeaua europeană, prețurile din piețele spot cuplate scad în acele ore, putând coborî și mult sub zero, în zilele cu consum mic și producție de energie mare.

În România, deși încă sunt anumite dezbateri despre cum se intrepretează legislația, parcurile care s-au calificat la schema de sprijin cu certificate verzi nu le primesc pentru ce vând la preț negativ în PZU.

Fenomentul prețurilor negative la energie electrică, apărut și pe piața pentru a doua zi (PZU) din România în vara anului 2023, s-a manifestat până acum câteva zile excusiv în zilele de weekend și de sărbătoare, perioade în care tradițional consumul de energie electrică este mai mic, iar producția de energie, generată în general de panourile fotovoltaice, este excesivă în raport cu consumul. Fie la noi, fie pe piața europeană de unde energia “curge” în rețeaua românească prin mecanismul de cuplare al piețelor spot.

Luni însă, am avut o premieră: prima zi lucrătoare cu prețuri negative din PZU din istoria pieței de energie din România. Marți și miercuri a fost la fel. Analizând momentele din zi, putem observa cum, la momentul din zi în care prețurile devin negative, scade și producția de energie din surse fotovoltaice pe graficul Transelectrica.

Să luăm exemplul zilei de azi. La ora 11.56, în sistem intrau 1.575 MW din fotovoltaic, și probabil producția ar fi continuat să crească până spre (sau și peste) recordul de producție instantanee, înregistrat și el zilele trecute, pentru că azi este o zi însorită. Însă, la ora 12.05, producția a scăzut la 1.311 MW, iar zece minute mai târziu la 1.217 MW. De ce? Pentru că, la ora 12.00,ora României, prețul în PZU a devenit negativ, iar parcurile care vând energia produsă în PZU s-au oprit ca să nu vândă la preț negativ.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *