
Prețurile la energia electrică vândută în piața pentru a doua zi tranzacționată ieri, duminică, cu livrare azi, luni, 28 aprilie, sunt negative la jumătatea acestei zile lucrătoare, pentru prma dată în istoria pieței.
Fenomentul prețurilor negative la energie electrică, apărut și pe piața pentru a doua zi (PZU) din România în vara anului 2023, s-a manifestat până acum excusiv în zilele de weekend și de sărbătoare, perioade în care tradițional consumul de energie electrică este mai mic, iar producția de energie, generată în general de panourile fotovoltaice, este excesivă în raport cu consumul. Fie la noi, fie pe piața europeană de unde energia “curge” în rețeaua românească prin mecanismul de cuplare al piețelor spot.
Asta până azi. Datele operatorului pieței, OPCOM, pe care le vedeți atașat arată că prețul energiei electrice este negativ pe PZU din România azi, 28 aprilie 2025, zi lucrătoare. Astfel, în cinci intervale orare (orele 12-16.00, ore CET), prețul orar al PZU scade sub zero. Astfel, cel mai mic preț orar al zilei (sau cel mai mare preț negativ) este înregistrat în intervalul orar 15, când scade până la minus 30 de lei/MWh. Media zilei este pozitivă, firește, cu un preț mediu de 381 lei/MWh, asta în condițiile în care cresc foarte mult prețurile seara, până la 986 de lei/MWh.
De această dată, prețurile negative ne vin din piața occidentală. Asfel, pe mecanismul de cuplare a piețelor spot, România importă azi energie din rețeaua ungară în toate orele cu preț negativ, cu un maxim de 1.930 MW putere orară la ora 16.00, oră CET. De asemenea, în aceleași intervale orare, rețeaua noastră trimite energie către cea bulgară, cu un maxim de 1.509 MW, la ora 15.00, oră CET. În Germania, cea mai mare piață europeană, prețurile sunt și ele negative, în aceleași intervale orare ca și în România.
Cum se explică prețurile negative
O situație de preț negativ apare atunci când există foarte multă energie în raport cu consumul, obținută în general din surse regenerabile în anumite intervale orare.
Astfel, pot apărea prețuri cu minus în orele în care producția de energie (în special din sursă fotovoltaică) este la niveluri ridicate, peste consumul rețelei de la acea oră, inclusiv prin aportul prosumatorilor nedispecerizabili care nu mai consumă din rețea atunci, ci din producția proprie.
Se manifestă în general în zilele de week-end, când consumul este mai scăzut, dar iată că acum a apărut într-o zi lucrătoare.. De asemenea, cum piețele spot sunt cuplate, prețul negtiv de la noi poate apărea în urma unui aflux de energie ieftină sau chiar cu preț negativ pentru că este produsă în exces față de consum în altă piață din mecanismul de cuplare.
Exstă câteva explicații pentru această situație, aparent paradoxală, în care cineva plătește pentru a i se prelua marfa.
Spre exemplu, un producător din regenerabil, mai ales dacă beneficiază de o schemă de sprijin (în cazul nostru certificatele verzi) preferă să rămână în piață și să vândă la preț negativ pentru puține ore – practic să plăteasă el pe cel care cumpără, o situație aparent absurdă – pentru că așa poate benefica de schema de sprijin, deci în final rămâne pe profit dacă acest preț nu coboară foarte mult sub zero.
Desigur, în România situația este potențată de deficitul mare de certificate verzi din piață, deci și acest profit mic va fi marcat abia atunci când producătorul își va putea vinde certifcatul pe o piață ultrasaturată. Din acest motiv, în orele cu preț spot negativ mare mulți producători aleg să opreasă producția parcurilor, inclusiv pe fondul temerii de a nu crea dezechilibre, care pot fi uriașe.
În plus, varianta închiderii capacității ar putea fi mai păguboasă decât vânzarea pentru anumite momente la preț negativ, funcție de decizia dispecerului și de penalitățile pe care ar putea să le suporte dacă nu ei nu livrează energia care a fost notificată anterior. În plus, la unii producători clasici, poate fi mai puțin costisitor să vândă în piață energia la preț negativ câteva ore deât să oprească și apoi să repornească centrala atunci când prețul crește din nou.
Prețurile negative au apărut foarte devreme în acest an
În acest an, s-au manifestat prețuri spot orare negative încă din prima parte a lunii martie, deci mult mai devreme decât de obicei: prețul orar al PZU pentru energia electrică cu livrare duminică, 9 martie, a fost zero în intervalele orare 12 si 13, și minus 3,41 lei/MWh la ora 14.00.
În UE, anul trecut au fost înregistrate peste 1.480 de cazuri de prețuri negative pe piețele spot, potrivit asociației industriei electrice europene, Eurelectric.
„Prețurile negative la energie sunt un avertisment că sistemul trebuie modernizat. Fără investiții în flexibilitate, stocare și rețele inteligente, acest fenomen poate duce la instabilitate și costuri mai mari pentru consumatori”, arăta recent Federația ACUE, care reprezintă interesele companiilor din distribuție și furnizare din România.
„Pe scurt, dacă prețurile negative devin frecvente, investitorii pot evita noi proiecte de energie din surse regenerabile, deoarece profitabilitatea scade. Și centralele care asigură echilibrul rețelei (hidro, gaze natuale, nuclear) pot deveni neprofitabile, afectând securitatea energetică. Fără soluții de stocare și gestionare a cererii, piața devine imprevizibilă, ceea ce poate duce la costuri mai mari pentru consumatori pe termen lung”, arăta ACUE.