Problema prețurilor negative pentru centrala nucleară de la Cernavodă. Cum abordează chestiunea conducerea Nuclearelectrica

Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica, spune că în intervalele orare cu preț negativ compania acționează într-un echilibru între nevoia de susținere a sistemului energetic național și a intereselor acționarilor companiei.

Iată ce a spus directorul general al companiei Nuclearelectrica, despre situația prețurilor negative și acțiunile companiei în acest context, răspunzând unei întrebări pe această temă

“Nu este pentru prima oară când trecem printr-o perioadă cu prețuri negative, acest lucru s-a întâmplat și anul trecut și în alți ani.de aceea oprirea planificată are loc în intervalul mai-iunie, când este cel mai probabil să se întâmple acest lucru. Suntem în comunicare cu Dispeceratul Energetic Național în ceea ce privește susținerea Sistemului Energetic Național și vom livra tot timpul atât cât este necesar pentru a menține buna funcționare a sistemului și cât reactoarele funcționează în condiții de siguranță.

Iar în momentul în care (apar – n.red.) prețurile negative, sau avem o prognoză de prețuri negative suficient de amplă pentru a justifica o posibilă reducere de putere, pe baza acestor date, și dacă condițiile din Sistemul Energetic Național permit, ca și în alte țări unde s-a mai întâmplat acest lucru – cum a fost în Finlanda sau în anumite intervale orare în Franța sau în alte țări – vom proteja interesele acționarilor noștri și vom lua acele decizii necesare care pot echilibra nevoile sistemului cu interesele acționarilor noștri”, a spus Cosmin Ghiță, la o conferință pe teme energetice organizate de publicația Financial Intelligence.

Prețurile negative în piața pentru a doua zi de energie electrică au apărut pentru prima dată în acest an în România la începutul lui martie, mai devreme decât așteptările pieței. Ele s-au maninfestat în mai multe week-end-uri (momentan, în România apar doar în zielele de week-end), iar ultima situație de acest fel a fost chiar week-end-ul trecut: duminică, 13 aprilie,în PZU au fost șase intervale orare cu preț negativ, cu un minim de minus 126 de lei/MWh în intervalul orar 15.00.

Din diagrama de la Transelectrica, nu am văzut o reducere notabilă de putere a centralei nucleare duminică. Așadar, în acele ore, dacă o parte din producția centralei nucleare a fost vândută în PZU, a fost vândută, pentru puțin timp, la prețuri negative.

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a raportat pentru anul 2024 afaceri și profit în scădere, pe fondul unei producții de energie electrică ușor mai scăzute. Profitul net al Nuclearelectrica a scăzut cu 31,9% până la 1,7 miliarde de lei, în timp ce veniturile din exploatare au scăzut și ele, cu 37%, până la circa 4,8 miliarde de lei, potrivir datelor comunicate de companie. Producția de energie electrică s-a redus și ea, cu 2,7%, la doar 10 TWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *