Persoanele fizice interesate de montarea de panouri fotovoltaice acasă vor primi de la stat contravaloarea a 90% din preţul instalaţiei, dar nu mai mult de 20.000 de lei, potrivit “Ghidului de finanțare a Programului a privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”.
Ghidul, lansat în dezbatere publică de Ministerul Mediului stabileşte că se asigură finanţarea de la stat pentru orice instalaţie fotovoltaică cu o capacitate mai mare de 3kwp.
“ Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanțată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii”, se arată în Ghid, aflat în dezbatere publică.
Iată ce se finanţează:
1. Cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părți componente:
a) panouri fotovoltaice;
b) invertor;
c) materiale conexiuni;
d) structura de montaj a sistemului;
e) modul de comunicație;
f) contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice și care permite colectarea și transmiterea datelor relevante de la distanță, în format electronic;
g) tablou electric curent continuu/curent alternativ. (
2. Cheltuieli cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice.
3. TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
(4) Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.
Puteţi citi AICI Ghidul de finanţare care vă arată paşii care trebuie parcurşi:
Ghid Finantare Fotovoltaice
Cei care îşi montează panouri fotovoltaice şi doresc să vândă în reţeaua electrică energia produsă în exces faţă de propriul consum trebuie să ştie că pot primi bani, după ce a fost în sfârşit adoptată legislaţia pentru prosumatori.
„Prosumatorii care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE”, scrie în lege.
Preţul pe care îl primesc prosumatorii este, după lungi discuţii, cel de pe piaţa spot a energiei electrice, dar nu cel din momentul livrării, ci cel din anul anterior. Ca exemplu, preţul mediu ponderat de închidere al PZU în anul 2017 a fost de 227 de lei, deci se vor primi 22,7 bani pentru fiecare kWh injectat în reţea.
Puteţi citi mai multe AICI:
Românii cu panouri fotovoltaice acasă, în sfărşit legalizaţi. Câţi bani primesc prosumatorii şi ce trebuie să mai ştie
Iar vor fi „băieții deștepți ” avantajati iar restul vor rămâne cu buza umflata.
Nu înțeleg de ce nimeni nu sesizează țeapa din programul guvernului.
Un sistem de 3 kwh costa sub 20 000 ron .Daca subvenția ar fi de 10 000 ron numarul beneficiarilor s-ar dubla si sansele ca majoritatea doritorilor sa acceseze fondurile ar creste.
Cu 10 000 subvenție poti recupera contributia proprie in maxim 3 ani
Interesant!?
BUna ziua,
As dori sa stiu daca eu care stau la bloc pot beneficia pe apartament sau poate pe scara?
Multumesc!
cum as putea sa stiu maimult de posibilitatea instalarii de panouri fotovoltaice? multumesc!!
Lista cu instalatorii validati o are cineva sau inca asteptam una?
In sfirsit incepem sa primim o gura de oxigen in domeniul energiei regenerabile, in care am fost blocati sa intram de catre baeti destepti din sistem. Mi-as dori sa fim tratati cu egalitate intr-o tara care se vrea Europeana, si sa beneficiem de aceleas drepturi in domeniul energiei ca si Germani sau austrieci, olandezi, etc. unde vezi pe aproape fiecare casa instalatii fotovoltaice si astea cu siguranta au capacitati mult mai mari decit 3kwp.
Bună ziua! Unde aș putea afla mai multe detalii? Unde găsesc lista cu firmele autorizate?
unde se intocmeste dosaru si documentatia afarenta va multumesc.
Este imperios necesar asemenea mod de producere a energie in randul populatiei.Fapt pentru care va rog urmatoarele;
Sa-mi comunicati modul unde ma pot adresa pentru a folosi si eu acest procedeu pentru gospodaria mea.Locusesc in orasul Mizil ,str.Nicolae Balcescu nr.149 jud.Prahova.
Am casa destul de mare circa 100 mp cu 2,80 m inaltie si incalzirea o fac cu lemne si cu gaze.Mentionez ca suntem pensionari.
Si daca sunnt unitati spcializate in acest domeniu (de instalare a acestor panouri)Si cum trebuie sa procedez.
Cu mult respect.
Telefon 0727761149
Aș vrea să mă înscriu în acest program.am o casa in jud.timis.ce trebuie să fac.
Am o casa de 150 mp si as vrea sa montez panouri fotowolatice pe linga asta casa imi este situata intro pozitie foarte buna si as putea alimenta in jur de 50-60 de case cu energie
Am o casa de 150 mp si as vrea sa montez panouri fotowolatice pe linga asta casa imi este situata intro pozitie foarte buna si as putea alimenta in jur de 50-60 de case cu energie ce trebuie sa fac sau sa ma ajute un investitor
va rog sa-mi spuneti Instalatorii autorizati din Regiunea 8 ,pentru instalarea de panouri fotovoltaice in vederea obtinerii sprijinului financiar de la Stat .
multumesc
Mă interesează și doresc mă multe detalii
Suntem interesati in instalarea de panouri fotovoltaice.Care sunt pasii ce trebuie urmati?
Bună ziuava rog contactațima si pe nine pentru instalarea panourilor fotovoltaice cu sprijinul financiar de la stat.Sau ajutați mă cu pașii care trebuie sa i urmez si pe cine sa contactez .Va mulțumesc.
Buna ziua.As fi si eu interesata de aceste panouri..Cum procedez?
Multumesc.