Reducerea facturii, mecanismul complet: compensare, plafonare, amânare la plată a facturilor pentru casnici, reducerea taxelor pentru IMM-uri – proiect PNL

OUG 118/2021, care introducea schema de compensare a facturilor la electricitate și gaze pentru persoane fizice în perioada iernii, ar urma să fie modificată astfel încât să permită și plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică și reducerea facturii pentru IMM-uri și posibilitatea amânării plății facturilor.

Modificările vin din partea PNL și, dacă toate aceste amendamente vor fi adoptate în Parlament, iată cum ar urma să fie mecanismul complet de sprijin.

Pentru persoane fizice

Pentru energie electrică, se introduce o compensare de 21 de bani/kWh pentru persoane fizice, în perioada 1 noiembrie 31-martie, pentru cei cu un consum de 1.500 kWh în toată această perioadă. La gaze, compensarea este de 25% din factură, în aceeași perioadă, pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi. Se acceptă p depășire a plafoanelor de consum de maximum 10%. Compensările se acordă direct de furnizori, în factură. Aceste lucruri erau cuprinse în firma OUG aflată acum în vigoare. Mai jos, sunt noutățile.

Pe lângă compensare, se introduce o plafonare a prețului final al energiei electrice pentru clienții casnici. Plafonul maxim de preț este de 1 leu/kWh, preț cu toate tarifele și taxele incluse, deci acesta este prețul maxim pe care îl vor plăti persoanele fize. Din prețul de 1 leu/kWh, prețul maxim al energiei active este de 0, 5252 lei/kWh. Furnizorii vor primi de la buget diferența dintre prețul de achiziție și acest preț.

La fel, se introduce o plafonare a prețului final la gaze. Prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la 0,37 lei/KWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/KWh. Deci acasă, gazul nu va putea costa mai mult de 0,37 lei/kWh, în factură. Furnizorii vor primi de la buget diferența dintre prețul de achiziție și prețul de 250 de lei/MWh de gaz.

Pe lângă plafonare și compensare, clienților casnici și se oferă posibilitatea de a amâna la plată facturile de gaze și electricitate, timp de maximum șase luni. Se poate face cerere de suspendare a facturilor pentru consumul dintre 1 noiembrie 2021 și 30 aprilie 2022, dar, ATENȚIE!, facturile amânate trebuie plătite integral până la data de 30 noiembrie 2022.

Pentru persoane juridice

Noile prevederi, dacă vor deveni lege, vor aduce o scădere a facturii de energie electrică și pentru inteprinderile mici și mijlocii “așa cum sunt definite în legea nr.364/2004 , cu modificările și completările ulterioare”. Pe scurt, din factură se elimină contravaloarea certificatelor verzi și a contribuției pentru cogenerare, care vor fi plătite de la buget, prin Ministerul Energiei. Ulterior acestei reduceri, factura mai este redusă încă o dată, prin aplicare unei cote reduse de TVA, de 5% în loc de 19%

Precizăm că acestea sunt amendamentele introduse de PNL, care, momentan, încă este la guvernare deși guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură. În Parlament există un alt proiect de lege de plafonare, iar USR, care va propune un nou guvern are propria sa viziune în această chestiune, nu cu mult diferită însă, ca principiu, de cea de mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *