Record pe bursa de energie: ziua cu cele mai multe tranzacţii din istorie, preţurile tot urcă

Data de 18 iulie a stabilit o premieră istorică: ziua cu cele mai multe tranzacţii înregistrate pe piaţa spot a energiei electrice. Preţurile au sărit de pragul de 70 de euro/MWh.

„Pentru ziua de livrare 19 iulie 2017, cota de interes manifestat de participanţi pe PZU (piaţa pentru ziua următoare, adică piaţa spot pentru trantacţii cu energie electrică-n.red.) a marcat un nou maxim absolut la nivel lunar: 270 companii care au introdus cel puţin o ofertă si au stabilit tranzacţii”, se arată într-un comunicat al Operatrului Comercial al Pieţei de Electricitate din România, OPCOM.

OPCOM a raportat acest record de tranzacţii pentru o piaţă pe care preţurile sunt în creştere continuă după cum e-nergia.ro a relatat aici şi aici

Şi ieri, ziua în care s-au înregistrat cele mai multe tranzacţii din istorie, a fost una cu preţuri mari. La ora 21.00, spre exemplu, energia electrică se tranzacţiona la un preţ de 320 de lei MWh, adică peste pragul de 70 de euro.

Din ce se poate deduce din datele OPCOM reiese că preţurile cresc ca urmare a cererii mari de electricitate, dat fiind că ofertele de cumpărare au fost mult mai mari decât cele de vânzare (3.500 MWh faţă de 2.500 MWh), pentru intervalul orar menţionat mai sus.

De altfel, la acea ora, 21.00, ora în care preţul a fost de pete 70 de euro, s-a înregistrat şi cel mai mare volum orar tranzacţionat de-a lungul zilei de ieri.

Lichiditatea-record  a pieţei pentru ziua următoare, la aceste preţuri, nu este neaparat o veste bună pentru consumatorii din România. Deşi reprezintă doar o piaţă spot, pe care, teoretic, se tranzacţionează doar energia care nu a putut fi contractată pe termen lung, PZU a ajuns să devină o piaţă foarte lichidă pentru tranzacţiile cu energie electrică. Potrivit datelor OPCOM, în fiecare dintre zilele trecute, pe OPCOM s-a tranzacţionat echivalentul a peste 40% din consumul naţional de electricitate, cu un maximum de 49%, pe data de 12 iulie. Or, este clar că mai multă energie cumpărată de aici, la aceste preţutri, va avea un impact final în facture de electricitate a consumatorilor, aşa cum s-a întâmplat deja la 1 iulie: preţurile la energia electrică furnizată în regim reglementat au crescut cu 8% la nivel naţional, cu un vârf de 11,6% în Bucureşti, tocmai din cauza creşterii abrupte a preţurilor de pe PZU din iarnă.

ANRE va aviza noile tarife CPC, (Componenta de Piaţă Concurenţială) spre finalul anului, iar aceste preţuri mari de pe PZU este posibil să se reflecte într-o nouă creştere a facturii pentru consumatorul final, de la 1 ianuarie 2018.

Citeşte şi:

În faţa scumpirilor abrupte, statul refuză plafonarea preţurilor la electricitate, aşa cum cer furnizorii mari

Recent, directorul general al Electrica, Cătălin Stancu, a declarat, că în faţa acestor creşteri de preţ sunt afectaţi atât distribuitorii şi furnizorii, dar posibil şi alte industrii, şi că este nevoie de măsuri de echilibrare a cererii cu oferta, produse de tip forward sau o măsură administrativă, cum a fost cea luată în cazul RCA privind plafonarea tarifelor. Oficialii ANRE au declarat însă că nu iau în consideraţie deocamdată propunerea de plafonare a tarifelor, venită din partea Electrica, întrucât, în prezent, nu există elemente din care să reiasă că piaţa nu este funcţională.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *