Preţul energiei pe piaţa spot, mai mare cu peste 40% faţă de acum un an

Preţul mediu înregistrat pe piaţa spot de energie electrică a fost, în luna iunie, de 194 lei MWh, cu 43% peste nivelul înregistrat în luna iunie a anului trecut, potrivit datelor centralizate de OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România.

Preţul mediu de închidere, în luna iunie, de pe piaţa pentru ziua următoare (PZU), a fost de 193,99 lei/MWh, în creştere cu 43,59% faţă de preţul de acum un an, din iunie 2016, când se înregistra un preţ de 135,1 lei/MWh.

Potrivit datelor OPCOM, am asistat la o creştere de preţ şi faţă de luna precedentă a acestui an, dar  marginală, de doar 0,2%, preţul mediu fiind, în luna mai, de 193,61 lei/MWh.

Deşi reprezintă doar o piaţă spot, pe care, teoretic, se tranzacţionează doar energia care nu a putut fi contractată pe termen lung, PZU a ajuns să devină o piaţă foarte lichidă pentru tranzacţiile cu energie electrică.

Valoarea tranzacţiilor a fost de în iunie 2017 de 333 de milioane de lei, în scădere faţă de luna precedentă (350 de milioane de lei). Aceasta este de fapt singura veste bună:  dacă socotim consumul lunii iunie, pe PZU s-a tranzacţionat echivalentul a 39,34% din consumul naţional de electricitate, în scădere atât faţă de mai (40,56%), cât şi faţă de luna iunie a anului trecut (47,63%). Acest lucru înseamnă că cei care au avut nevoie să cumpere energie au reuşit să o achiziţioneze şi de pe alte platforme, acolo unde preţurile pot fi mai mici.

Iar preţurile de pe PZU au început să conteze şi mai mult în factura finală a consumatorilor casnici, dat fiind că, recent, ANRE a anunţat că până la data de 10 august vor fi suspendate sesiunilede licitaţii simultane cu preţ descrescător pe piaţa centralizată pentru serviciul universal (PCSU), adică piaţa de unde cumpără energie furnizoorii pentru clienţii pe care îi au în regim reglementat. Mai mult, de la 1 iulie, factura de electricitate pentru clienţii casnici alimentaţi în regim reglementat a crescut cu 8% în medie, la nivel national (vârf de 11,6% în Bucureşti), iar de vină pentru această scumpire au fost şi tarifele istorice de la început de an de pe PZU, piaţă de pe care au ajuns să cumpere energie şi furnizorii de ultimă instanţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *