Răspunsul Rompetrol la înghețarea prețurilor la carburanți: reducem producția

Oficialii Rompetrol spun că, în cazul în care Guvernul va impune îngheţarea preţurilor la carburanţi, grupul va fi obligat să scadă producţia.

„Avem un preţ de peste 120 de dolari pe baril, aşadar costurile cu achiziţiile sunt relativ ridicate. În ceea ce priveşte preţul la pompă, acesta este definit de accize şi de TVA, care au o pondere de aproximativ 60% în preţ”, a declarat directorul financiar al grupului, Dmitri Grigoryev, la postul TV The Money Channel.

„Dacă Guvernul ar vrea cu adevărat să coboare preţul, atunci ar trebui să reducă taxele. Este un lucru evident.  Şi asta deoarece marjele noastre sunt atât de mici, încât generează numai 10-15%”,  a Grigoryev.

„Operăm într-o economie de piaţă. Suntem încă în Uniunea Europeană. Nimeni nu poate să blocheze sau să impună o limită la preţuri, fiindcă acest lucru ar depăşi atribuţiile Guvernului. În aceste condiţii de piaţă, nu ai accepta să vinzi în pierdere, corect? Aşadar, încerci să micşorezi pierderea. În concluzie, am limita producţia”, a conchis directorul financiar al Rompetrol.

Premierul Boc a solicitat recent Consiliului Concurenţei o analiză referitoare la posibilitatea îngheţării preţurilor la carburanţi, pe o perioadă limitată, iar o astfel de măsură are nevoie de avizul Comisiei Europene. Petrom, cel mai mare jucător de pe piaţa carburanţilor, a avertizat că, dacă va fi obligată să ia o astfelm de decizie, ar putea mări preţurile ulterior, după expirarea perioadei impuse.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *