Prosumatorii vor beneficia de compensare cantitativă integrală a energiei livrate în rețea. Cum va funcționa sistemul

Prosumatorii, persoane fizice și juridice, vor beneficia de compensare cantitativă în regim 1 la 1 pentru energia produsă și livrată în rețea. Vor continua să nu plătească pentru dezechilibre.

“Dorim să introducem compensarea cantitativă pentru prosumatori, sperăm ca în următoarele două luni să avem actul normativ în acest sens. Dorim să dăm un imbold pentru creșterea capacităților de producție de acest fel, cât mai uniform la nivelul întregii țări. Compensarea cantitativă se va adresa și persoanelor fizice și persoanelor juridice, în special companiilor mici. Astfel vom reduce inclusiv costurile la nivelul rețelelor de distribuție”.

Declarația a fost făcută de Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, la a 12-a ediție a conferinței “Ziua Energiei Brașov”.

Solicitat să explice mecanismul, Dan Drăgan a dat de înțeles foarte clar că această compensare se va aplica în regim de 1:1, fără vreun alt mecanism financiar, ceee ce este o veste foarte bună pentru prosumatori. De asemenea, oficialul a afirmat foarte clar că prosumatorii nu vor plăti costuri cu dezechilibrul rețelei, înlăturând astfel o temere care se instalase în piață.

“Compensarea va fi cantitativă, se va face pe sold, dacă veți consuma din rețea 100 kWh și introduceți 50, veți plăti doar cei 50 kWh pe care îi consumați din rețea. Suntem convinși că mecanismul va conduce la un interes mai mare (pentru consumatori de a deveni prosumatori – n.red.), este o prioritate pentru ministrul Virgil Popescu. De asemenea, prosumatorii nu vor plăti dezechilibre, ceea ce considerăm că va fi un nou imbold (…) În legislația primară noi vom prevedea aspectele esențiale, iar la nivel tehnic ANRE va elabora legislația secundară”, a explicat Drăgan.

Modificarea este una de substanță pentru prosumatorii de energie electrică. În momentul de față, ei primesc, pentru energia produsă în micile centrale fotovoltaice pe care o injectează în rețeaua de distribuție, prețul mediu al pieței pentru ziua următoare din anul precedent. Anul acesta, spre exemplu, ei primesc de la furnizorul de energie un preț de 0,19 lei/kWh pentru ce injectează în rețea, dar, pentru ce consumă, plătesc prețul standard pe care îl plătește orioce consumator, 0,7-0,8 lei/kWh, preț cu toate taxele incluse.

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, prezent și el la conferință, a declarat că, la finalul lunii iunie, erau înregistrați la nivel national 9.000 de prosumatori și mai sunt alte “câteva mii” care sunt acum ]n procedura de obținere a certificatului de prosumator. Capacitatea totală din instalațiile prosumatorilor este de 70 MW.

14 Comments

 1. Ar fi foarte bine pentru că eu prosumator injectez in retea o cantitate de energie pe care o consumă vecinii mei la o distanță de cel mult 100-200 m prin rețeaua pe care tot eu am plătito. Curentu se consumă prioritar de la sursa de producere cea mai apropiată, deci de la mine prosumator. 0,7-0,8 lei /kwh îl plătești pentru că folosești rețelele de înaltă, medie și joasă tensiune. 0,1966 lei / kwh primit de prosumator efectiv e o bătaie de joc, PRACTIC O DESCURAJARE.

  1. Foarte adevarat ce zici aici. Mai mult, distribuitorul oricum are de castigat pentru ca pe curentul pe care il produci tu si se consuma de catre altii pe o raza de 100-200 m, pierderile distribuitorului sunt minime (nu trece prin transformatoare, nu vine de la 50 km distanta etc). Cei care consuma curentul produs de tine, vor plati tot acelasi pret de 0.7-0.8 pe KWh (din care vreo 0.5 reprezinta transportul si merge la distribuitor) chiar daca distribuitorul a „transportat” cu pierderi mult mai mici curentul.

 2. Asta ar fi fost normal de la început daca chiar i interesa energia verde si poluarea, întrebarea principală ar fi daca se va reporta energia injectată si neconsumata de la o luna la alta. Adica daca vara injectez cantități mari si vreau sa beneficiez de ele in lunile de iarnă. Normal ar fi sa se reporteze altfel nu mai e chiar atat de wow.

   1. Pai nu are cum, articolul spune ca 1 la 1 nu ca imi da 19 bani pe kw ca in cazu asta nu am rezolvat nimic. 1 la 1 inseamna ca oricat voi injecta ei trebuie sa imi dea inapoi, in străinătate se calculează si se face totalul la 1 an de zile, asa ar fi ok si normal.

  1. M-am uitat pe site-ul ANRE la Documente de discuție sa găsesc ceva referitor la compensarea cantitativă pentru prosumatori. Nimic. Ultimul document pus în discuție este cel din martie pe modificările aduse ghidului prosumatorului.
   Asa ca rămânem doar la stadiul de promisiuni.
   Dacă nu se solicita În scris, asa rămâne.
   Ar trebui discutate valorile certificatelor verzi ce apar în facturile consumatorului-prosumator. Aceasta valoare trebuie diminuata cu valoarea aferenta cantităţilor compensate,în viitor, între prosumator si furnizor dar acum, livrate la preț fff mic, reglementat, de catre prosumator.

 3. In Germania energia verde injectata in retea se plateste mai mult decat cea consumata din retea. garantat pentru minim 25 de ani. De aceea sunt primii in UE la energie verde / cap de locuitor.

 4. O inițiativă foarte corecta de a compensa cantitativ energia injectata in retea de un prosumator cu cea consumată de el din retea.
  Ar fi un atu important pentru cointeresarea persoanelor fizice si juridice de a montată minicentrale Fotovoltaice.
  Sa dea Domnul sa avem parte de materializarea aceastei initiative si sa nu ramana doar la nivel de propunere!
  Suplimentar, eu as propune ca statul să încurajeze și să compenseze si montarea de baterii de stocare a energiei produse de prosumator!

 5. În Brazilia sunt compensați 1:1 cei ce injectează în rețea în toate punctele de consum.
  Cu alte cuvinte dacă am o casă de vacanta și produc acolo pot balansa consumul de la apartament.
  Deci se poate…dacă se vrea.
  Eu injectez consistent (aproape 2 MWh pe luna) și nici nu îmi compensez consumul care este de 500 kwh… Furt calificat! Anul trecut erau 0.227 RON la un kwh injectat și 0.55 Ron la un kwh cumpărat… Acum au scăzut în ideea de a încuraja injecția în rețea că nu înțeleg…

 6. Daca nu se va raporta, vei primi bani, pentru diferenta dintre en injectata si consumata. Asa este si acum ! Nu cred ca poate fi mai rau, ca acuma !

  1. In străinătate se reportează totul si la un an de zile se face calculul, asa trebuie vsa se faca si aici altfel va fi fix pix

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.