“Principala urgență a sistemului energetic este stocarea”. Burduja promite jumătate de miliard de euro din Fondul de Modernizare pentru instalarea de baterii

Ministrul Energiei a spus, la evenimentul Solar Energy Bucharest Summit, că stocarea este acum o urgență în România și va încerca să obțină bani din Fondul de Modernizare pentru instalarea de baterii. De asemenea, el a solicitat ca subvențiile pentru insalațiile noi ale prosumatorilor să se acorde dacă se montează și baterii.

“Principala urgență a sistemului energetic național este stocarea Am văzut datele de duminică, o zi cu un conum foarte mic, de 4000 MW, dacă nu avem capacitate de stocare punem în dificultate și producătorii de energie din regenerabil, dar și stabilitatea sistemului energetic”, a spus ministrul.

Burduja a reiterat speranța că or veni investitori interesați de proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița, deși recunoaște că este dificil pentru că nu sunt oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate dar, pe lângă stocarea prin acumulare prin pompaj, ministrul a vorbit despre posibilitatea unui program de instalare de baterii  din bani europeni.

“Avem pregătită o schemă pentru stocare prin Fondul de Modernizare, cu o sumă generoasă, de 500 de milioane de euro, sperăm să fie avizată această schemă în viitorul Comitet de Investiții al Fondului pentr Modernizare din această toamnă”, a spus Burduja, care a menționat că la această schemă pot aplica și cei care au deja capacități instalate și vor să atașeze stocare la ele. “Poate vom interveni și cu o schemă de contracte pentru diferență pentru stocare”, a mai afirmat minustrul.

Tot pe partea de stocare, ministrul a arătat că actuala schemă de finanțare a investițiilor în regenerabile prin PNRR îi punctează suplimentar pe cei care pun și baterii și a reitarat dorința adresată Ministerului Mediului ca următoarele ediții ale programului de subvenționare a instalațiilor pentru persoanele fizice – Casa Verde Fotovoltaice – să prevadă obligativitatea montării de baterii.

Duminica trecută a fost prima zi cu preț negativ din acest an, pe fondul unui record negativ de consum.

Puteți citi articolele aici:

Energia electrică se vinde azi la preț negativ în România, la jumătatea zilei. Este pentru prima dată în acest an

Consumul de energie electrică al României a ajuns azi la minimul anului. Una dintre cauze este creșterea prosumatorilor

1 Comment

  1. Avem suficientă stocare doar că nu suntem lăsați să intervenim. Foarte mulți dintre prosumatori avem 10, 20, 50 kWh sau mai mult de stocare disponibilă instant, trebuie doar să avem cadrul legal care să ne permită să injectăm în rețea/să încărcăm din rețea în funcție de prețul de pe OPCOM.
    Unii producători de echipamente au și softuri care să permită asta – Victron Dynamic ESS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *