Primele întrebări despre amplasarea reactoarelor nucleare mici modulare americane în România

După anunțul de ieri al Casei Albe și după întâlnirea dintre președinele Klaus Iohannis și reprezentantul președintelui SUA pe probleme climatice John Kerry, se pare că România va găzdui primele reactoare nucleare mici modulare (SMR) din Europa, cel puțin, de concepție și fabricație americană. Anunțurile ridică, cel puțin acum, două întrebări

Prima întrebare

Ieri în a doua jumătate a zilei, Casa Albă a emis un comunicat de presă în care vorbea despre un parteneriat pentru implementarea tehnologiei reactoarelor nucleare mici modulare în România.

“Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia SUA drept lider în cursa globală pentru implementarea SMR. Acordul comercial va include o centrală NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențialul de a crea 30.000 de locuri de muncă în SUA și România pe măsură ce proiectul crește”, suna comunicatul, preluat de toată presa din România.

Rețineți: o centrală cu 12 module, 6.000 de locuri de muncă în SUA și România.

Pe seară însă, în același comunicat al Casei Albe găsim o altă formulare: “Acordul comercial va include o centrală NuScale cu șase module, creând inițial peste 3.700 de locuri de muncă în SUA și România”.

 

 

Deci 12 unități mici nucleare într-o nouă centrală sau 6? Și 6.000 de joburi sau 3.700? Și de ce această comunicare diferită, în decurs de doar câteva ore?

A doua întrebare

Despre tehnologia SMR se vorbește de mai multă vreme în România. Și pe acest site ați putut citi de-a lungul timpului despre asta, AICI, AICI, AICI,și aici.

La momentul 2019, când a fost semnat memorandumul între compania de stat româneasă Nuclearelectrica și compania americană NuScale, s-a ridicat întrebarea dacă este bine ca în România să fie folosită o tehnologie nucleară în premieră, înainte de a fi exploatată comercial în altă țară?

Extras din răspunsul Nuclearelectrica de atunci, în fața îngrijorărilor: “Nu se pune problema testării unui prototip în România! Testarea, licențierea și intrarea în exploatare comercială se vor realiza în SUA. Utilizarea și dezvoltarea acestei tehnologii în România necesită o perioadă de exploatare comercială în SUA și/sau în alte state interesate de tehnologia SMR” (sursa).

Din toate comunicările de ieri, ale Casei Albe, ale NuScale, se înțelege însă că avem de-a face cu o premieră, chiar în România.

“Statele Unite ale Americii și România vor anunța astăzi planurile de a construi o centrală de reactoare modulare mici (SMR) „prima de acest fel” în România, în parteneriat cu U.Scale Power” – comunicatul Casei Albe.

Originalul în engleză: “The United States and Romania will announce today plans to build a “first-of-a-kind” small modular reactor (SMR) plant in Romania in partnership with U.S. NuScale Power”.

De asemenea, comunicările de ieri au arătat și anul indicativ în care reactoarele mici modulare vor fi amplasate în România: 2028.

Cum se înțelege destul de clar că în România se va amplasa în premieră o astfel de unitate nucleară, cum rămâne cu asigurarea dată de compania de stat Nuclearelectrica, și anume cea legată de intrarea în exploatare comercială și utilizarea în SUA sau alte state a reactoarelor mici modulare înainte de implementare în România?

Un scurt video despre modul de funcționare al SMR concepute de NuScale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *