Primarul orașului Ovidiu, unde s-a renovat la standard nZEB grădinița prin programul : România Eficientă”: “E cea mai modernă grădiniță din țară, proiectul e un exemplu de bune practici”

George Scupra, primarul orașului Ovidiu, acolo unde a fost renovată cu 1,5 milioane de euro grădinița prin prgramul “România Eficientă”, a declarat, la inaugurare, că grădinișa de la el din oraș a devenit cea mai modernă din țară. Spune că va renova alte trei unități de învățământ din oraș.

“Este un exemplu de bune practici la nivel național acest proiect derulat de OMV Petrom, “România Eficientă”, pentru că învață autoritățile locale și dă exemple de urmat. Avem acum cea mai modernă grădiniță la nivel național, modernizată la standardul nZEB”, a spus primarul orașului Ovidiu, George Scupra, la ceremonia de inaugurare a practic noii grădinițe Zig-Zag, renovată prin programul “România Eficientă, a treia unitate de învățământ din țară renovată prin program.

“A venit în momentul oportun, a venit odată cu alte proiecte pe care le derulăm – acum, avem în lucru în orașul Ovidiu și în satele aferente proiecte legate de școli și grădinițe cu fonduri europene în valoare de patru milioane de euro. Unul dintre ele va începe peste două săptămâni, în satul Culmea. Este vorba de reabilitare și eficientizare energetică. Finanțarea există și am dat ordinul de începere a lucrărilor. În aproximativ o lună începe și celălalt proiect, al liceului, apoi Școala Gimnazială ”Poet Ovidiu”. În afară de reabilitare și eficientizare energetică, un alt proiect este cel legat de dotări: digitalizare, table inteligente, laboratoare, calculatoare, tablete, laptopuri și tot ce mai trebuie pentru a aduce educația la standardele de astăzi”, a mai spus primarul orașului.

Exact despre ideea de implicare a autorităților locale în renovarea unităților de învățământ, cărora investițiile făcute ptin acest program trebuie să le servească drept exemplu, a vorbit și Christina Verchere, CEO al Petrom, prezentă la inaugurare.

“Vrem să arătăm exemple autorităților locale. Scopul nostru este să vedem replicarea acestora de către municipalități. Acestea pot face proiectele pe cont propriu. Așa ajungem de la proiecte la transformarea durabilă. Dacă vrem sa învățăm oamenii să fie eficienți energetic, să începem cu copiii, care merg acasă și își educă părinții”, a spus Verchere.

Amintim că, la 22 aprilie, OMV Petrom și Energy Policy Group (EPG) au anunțat finalizarea lucrărilor de consolidare structurală, extindere și reabilitare energetică a Grădiniței Zig-Zag din localitatea Ovidiu. Aceasta este cea de-a treia unitate de învățământ din țară modernizată la standardul nZEB, consum de energie aproape zero, din cadrul programului România Eficientă. Bugetul modernizării clădirii s-a ridicat la 1,5 milioane de euro.

Lucrările realizate prin programul România Eficientă au constat în:

  • Consolidarea structurii de rezistență a clădirii
  • Realizarea unui corp de legătură între clădirea grădiniței și fostul punct termic
  • Extinderea spațiului utilizabil cu 2 noi săli de clasă
  • Izolarea termică a acoperișului, pereților exteriori și pardoselii
  • Montarea tâmplăriei exterioare și interioare performante energetic
  • Instalarea unui sistem centralizat de climatizare hibrid, cu pompe de căldură, centrală pe gaz și încălzire în pardoseală
  • Refacerea instalației de producere a apei calde menajere
  • Înlocuirea instalației electrice și montarea unui sistem de iluminat cu corpuri de tip LED
  • Instalarea unui sistem de ventilație modern, cu recuperare de căldură
  • Dotarea cu un sistem de panouri fotovoltaice prevăzut cu invertor și smart-meter
    Instalarea parasolarelor din aluminiu, reglabile electric, la ferestrele puternic însorite.

 

 

 

Despre România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, realizat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

Despre Energy Policy Group

Asociația Energy Policy Group (EPG) este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG contribuie la realizarea unui sistem energetic avansat din punct de vedere tehnologic, sustenabil și acceptabil social. De asemenea, EPG promovează politici și măsuri de decarbonare pe termen lung în toate domeniile economice: energie, clădiri, transporturi, industrie, agricultură.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2023. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2023, compania a alocat circa 160 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Citește și:

Verchere, CEO OMV Petrom: România are o oportunitate uriașă de a eficientiza energetic clădirile

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *