Verchere, CEO OMV Petrom: România are o oportunitate uriașă de a eficientiza energetic clădirile

Christina Verchere, CEO al OMV Perom, companie care susține programul național de eficiență energetică “România Eficientă”, spune că la nivel național există o oportunitate uriașă pentru eficientizarea energetică a clădirilor, iar scopul acestui program este să arate autorităților locale cum pot face ele singure renovarea clădirilor publice la standardele nZEB.

„Credem profund în conceptul de eficiență energetică. Suntem entuziasmați pentru că săptămâna viitoare (luni) vom lansa prima grădiniță care a fost renovată la standardul nZEB (emisii aproape zero – n.red.) .Sunt atât de multe de făcut pe partea educațională. Avem sesiuni cu toate nivelurile de educație pentru a crește gradul de conștientizare. Educați-i pe tineri și va dura pentru generațiile următoare. Educați-i pe tineri, iar ei vor merge acasă și le vor spune părinților lor. Aceasta a fost întotdeauna filozofia noastră și o susținem cu tărie”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, prezentă la ediția din acest an a Forumului România Eficientă.

“Există întotdeauna o componentă importantă care cred că se referă și la autoritățile locale și la modul în care să lucrăm cu acestea și cum să ne asigurăm că vom continua să vedem progrese. Unul dintre obiectivele noastre este să arătăm autorităților locale ce este posibil. Scopul nostru este să vedem replicarea de către municipalitățile locale, iar acestea să poată face aceste proiecte singure. Așa se trece de la proiecte la o transformare durabilă”, a explicat Verchere.

“În calitate de companie energetică, OMV Petrom are un plan de decarbonizare foarte ambițios. Scopul nostru este să contribuim la obiectivele climatice ale României, prin propriile noastre produse pe care le introducem pe piață, dar și prin programe precum România Eficientă pentru a încerca să schimbăm mentalitățile în ceea ce privește renovările. Ne concentrăm pe școli, dar am dori să vedem acest lucru în toate clădirile. Există o oportunitate uriașă aici, în România, pentru a face acest lucru”, a spus Verchere.

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, realizat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării.

Prin acest program, au fost renovate la standarde nZEB Școala Gimnzială Liliești din Băicoi, Prahova, și Liceul Elie Radu din Ploiești. Urmează o grădiniță din localitatea Ovidiu din județul Constanța.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *