Prețul gazului vândut pe bursa din România crește susținut. 5 euro/MWh în plus în doar câteva zile

Primele tranzacții cu gaze naturale din luna septembrie de la Bursa Română de Mărfuri s-au făcut la un preț cu circa 5 euro/MWh mai mare decât cele încheiate la finalul lunii trecute, pentru gazul cu livrare în octombrie și noiembrie.

Astfel, la 1 septembrie, potrivit datelor BRM, s-a tranzacționat gaz cu livrare în luna octombrie la prețul de 255 de lei MWh, în condițiile în care ultima tranzacție, pentru livrare în octombrie, s-a încheiat la 27 august, la 223 de lei/MWh.

Tot la 1 septembrie, s-au făcut tranzacții pentru gaz cu livrare în luna noiembrie. Prețul arătat de platforma BRM a fost de 256 de lei/MWh, în condițiile în care ultima tranzacție din august, pe aceeași perioadă de livrare, a fost de 230 de lei – pe 23 august.

Tranzacții cu gaze cu livrare pe alte perioade nu s-au făcut încă în luna care abia a început, și nu putem ști volumul tranzacțiilor de mai sus, dar putem observa o tendință de creștere a prețurilor pentru debutul sezonului rece.

Prețul de la BRM este chiar puțin mai mare decât cotația de la Central European Gas Hub, din aceeași zi pentru aceeași perioadă de livrare – luna octombrie: acolo prețul este de 49,55 euro/MWh (deci circa 244 de lei/MWh).

Presiunea pe prețul gazelor este în creștere în Europa în ultimele luni. Gazprom a anunțat că a livrat cantități aproape de nivelul maxim istoric în primele opt luni ale anului, dar a avertizat că, inclusiv în situația în care acest flux se menține, tot va exista în depozitele europenilor mai puțin gaz decât la începutul sezonului rece din anul trecut.

 

1 Comment

  1. Engie: iunie +iulie pretul de facturare consumator era 0.12392 lei/kwh apoi au marit la 0,15513 lei/kwh – insa marirea capitala va fi incepand cu lunile octombrie-noiembrie si asta nu va fi doar de cateva procente, ci vor fi posibil si lunar mariri de tarif si cine ii aliniaza/limiteaza? cucu-bau…

    „Modificarea prețului gazelor naturale intervine pe fondul condițiilor de achiziție a gazului atât în România, cât și în
    Europa, care au înregistrat, din aprilie până în prezent, o creștere fără precedent pentru perioada de livrare octombrie
    2021 – martie 2022, depășind valoarea de…… mama ma-sii” sa le plateasca cine le-a liberalizat, altfel sa fie dati jos de la putere!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *