Exporturile de gaze ale Gazprom către România au crescut cu 344% în intervalul ianuarie-august 2021. E cea mai mare creștere din Europa

Gigantul rus Gazprom a publicat datele referitoare la producție și exporturi pentru primele opt luni ale anului, iar România este în topul creșterii procentuale a exporturilor. Rușii pompează aproape de nivelul maxim dar avertizează că, chiar și așa, depozitele Europei vor fi mult mai goale față de anul trecut.

Conform datelor preliminare, Gazprom a produs 337,2 miliarde de metri cubi de gaz în ianuarie-august 2021, cu 17,9% (sau 51,2 miliarde de metri cubi) mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului 2020, arată compania rusă.

Compania și-a mărit exporturile de gaze către țările din afara spațiului ex-sovietic până la 131,3 miliarde de metri cubi. Astfel, Gazprom își menține livrările de gaze aproape de nivelul maxim istoric (133,3 miliarde de metri cubi, înregistrat în aceeași perioadă a anului 2018).

“Mai exact, în perioada ianuarie-august 2021, Gazprom a crescut aprovizionarea cu gaz către Turcia (+173,6%), Germania (+39,3%), Italia (+15%), România (+344%), Serbia ( +123,9%), Polonia (+12%), Bulgaria (+50,9%), Grecia (+15,8%) și Finlanda (+22,7%)”, se arată în informarea Gazprom.

Gazprom arată însă că, și în varianta în care va pompa în continuare gaz către Europa la aceste niveluri, nivelul stocurilor va rămâne semnificativ sub cel de anul trecut – mai mic cu 17 miliarde de metri cubi, aproximativ o dată și jumătate consumul României. Cităm din informare:

“Potrivit Gas Infrastructure Europe, nivelul rezervelor din instalațiile subterane europene de stocare a gazelor a rămas la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Anul trecut, sezonul de extragere  din depozitele subterane din Europa a început pe 12 octombrie. Dacă ratele actuale de injecție persistă, se estimează ca, până la 12 octombrie, să fie înmagazinate 78 de miliarde de metri cubi. Aceasta înseamnă că 25 la sută (sau 17 miliarde de metri cubi) din cei 66,2 miliarde de metri cubi de gaz care au fost extras în ultimul sezon va rămâne neacoperit”.

Situația României

Din primăvara acestui an, România importa gaze rusești în special prin sud (relația Negru Vodă-Isaccea), vechiul gazoduct Transbalcanic, firul 1, după ce o parte a gazelor rusești au fost re-rutate prin noul gazoduct Turk Stream, ]n detrimentul rutei ucrainene. O parte din importuri se fac și prin vest, din rețeaua ungară, în punctul Csanadpalota-Arad. Și, tot pe aici, când nu se importă, ies din rețeaua româneasă spre cea ungară o parte din gazele rusești intrate la noi prin Negru Vodă, deci creșterea de volum de 344% trebuie ponderată și cu ce iese din rețeaua noastră.

Importurile de gaze rusești se fac prin intermediul companiilor Imex Oil și Wiee, agreate de Gazprom pentru exporturile directe în România.

În ceea ce privește înmagazinarea, la acest moment, doar 61% din depozitele românești sunt pline, asta la mai puțin de două luni până la momentul în care începe oficial sezonul rece, cel în care gazele încep să se extragă din depozite. Media europană este de 67%, cu diferențe mari între state: Austria are 46%, iar Polonia 91%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *