Preţul gazelor pentru industrie creşte cu 5%

Importurile în creştere, preţurile mai mari la gazul importat dar şi consumul în creştere au determinat ANRE să decidă o creştere a preţurilor reglementate pentru consumatorii non-casnici cu 5%, de la 1 ianuarie. Pentru populaţie preţurile nu se schimbă.

Preţurile finale reglementate la gazele naturale pentru consumatorii non-casnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, vor creşte cu 5% de la 1 ianuarie 2012, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie. Excepţie fac preţurile la gazele livrate producătorilor de energie termică.

Creşterea preţului va fi determinată de creşterea preţului gazului din import, de creşterea consumului total de gaze naturale în lunile ianuarie-martie 2012 şi de modificarea structurilor amestecului de gaze.

Potrivit ANRE, preţului gazului din import în moneda naţională a crescut de la 138, 88 lei/Mwh, preţ luat în calcul la modificarea preţurilor din luna octombrie (495 dolari/mia de metri cubi, la un curs de schimb de 2,96 lei/dolar), la 149,54 lei/Mwh în prezent (495 dolari/mmc, la un curs de schimb de 3,2 lei/dolar. Preţul de import a fost estimat ca medie pentru perioada ianuarie- iunie 2012.

Creşterea consumului total de gaze naturale în lunile ianuarie-martie 2012 faţă de perioada octombrie – decembrie implică asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de înmagazinare subterană, menţionează ANRE.

Costul unitar al gazului (CUG) pentru consumatorii non-casnici a fost calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va conţine 67% gaz din producţia internă şi 33% gaz provenit din import, faţă de 70% gaz din producţia interna şi 30% gaz provenit din import, ca până acum.

Preţurile pentru populaţie şi pentru producătorii de energie termică destinată consumului populaţiei preţurile rămân neschimbate. Potrivit ANRE, CUG-ul destinat consumatorilor casnici a fost calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va conţine 91,5% gaz din producţia internă şi 8,5% gaz din import, nemodificată faţă de actuala structură de amestec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *