Premierul Republicii Moldova demite șefii din Energie și declară stare de urgență în sectorul energetic. Ar putea primi energie „insularizat” din România

Astăzi, prim-ministrul moldovean Dorin Recean a anunțat măsuri de urgență pentru gestionarea crizei din sectorul energetic al Republicii Moldova. Premierul a cerut demisia a trei oficiali responsabili de situația actuală, subliniind erorile critice comise în procesul de achiziție și gestionare a resurselor energetice, potrivit presei locale care citează Guvernul

Prim-ministrul a cerut demisia următorilor oficiali:

Victor Parlicov, ministrul energiei, acuzat de gestionarea defectuoasă a sectorului energetic și de lipsa de acțiune în momente critice.

Victor Bânzari, director general al Energocom, pentru neimplementarea achizițiilor de gaze naturale la prețuri avantajoase, din cauza unor „proceduri birocratice”.

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori Moldovagaz, pentru blocarea nejustificată a achizițiilor de gaze de către instituțiile responsabile.

„Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaze la cel mai convenabil preț,” a declarat premierul, conform sursei citate

Prim-ministrul a anunțat instituirea unei stări de urgență în sectorul energetic, valabilă din 16 decembrie, măsură care ar urma să permită autorităților să gestioneze mai eficient aprovizionarea cu gaze și energie electrică, inclusiv în regiunea transnistreană. De asemenea, Recean a spus că în lipsa unui nou ministru al energiei, va prelua el portofoliul

Ce măsuri prioritare a anunțat Recean:

Moldelectrica trebuie să asigure interconexiuni pentru importul de energie electrică și să pregătească scenarii pentru operarea insulară cu România.

Energocom are obligația de a încheia contracte de contingență pentru aprovizionarea continuă cu electricitate și gaze naturale.

Vestmoldtransgaz (companie controlată de firma românească Transgaz) va mări capacitatea de echilibrare între sistemele de transport al gazelor cu Ucraina.

Termoelectrica va crește capacitatea de producție în cazul în care centrala de la Cuciurgani devine nefuncțională.

Recean a solicitat societății civile să propună un nou membru al Consiliului de Observatori al MoldovaGaz, subliniind necesitatea unei conduceri responsabile și transparente. Totodată, Consiliul de Observatori este obligat să implementeze rapid rezultatele concursului pentru numirea unei noi conduceri.

Ieri, Guvernul de la Chișinău a analizat riscurile legate de evoluțiile regionale, inclusiv impactul războiului din Ucraina asupra infrastructurii energetice. Premierul a cerut instituțiilor statului să fie pregătite pentru „absolut orice scenariu,” subliniind faptul că „frigul este folosit ca o armă împotriva oamenilor din întreaga regiune.”

Amintim că, luna trecută, Moldelectrica a anunțat că, după teste, s-a activat împreună cu Transelectrica regimul de insularizare pe cele patru linii de 110 kV care traversează Prutul, situație care i-ar putea ajuta pe moldoveni în alimentarea cu energie electrică, la nevoie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *