România poate trimite Republicii Moldova energie electrică la iarnă și prin patru linii de 110 kV. Transelectrica și Moldelectrica au activat conexiunile

Moldelectrica a anunțat că, după teste, s-a activat împreună cu Transelectrica regimul de insularizare pe cele patru linii de 110 kV care traversează Prutul, situație care i-ar putea ajuta pe moldoveni în alimentarea cu energie electrică, la nevoie.

“Întreprinderea de Stat Moldelectrica a activat regimurile de insularizare pe patru linii electrice aeriene de interconexiune de 110 kV, în colaborare cu CNTEE Transelectrica din România și operatorii de distribuție de pe ambele maluri ale Prutului. Această măsură face parte din Planul de pregătire al Guvernului pentru sezonul de iarnă 2024-2025 și are ca scop asigurarea unor opțiuni alternative pentru o alimentare continuă și stabilă cu energie electrică”, arată operatoul de transport și al sistemului energetic din Republica Moldova

“Activarea regimurilor de insularizare a fost realizată printr-o serie de teste și sincronizări tehnice între dispeceratele din România și Republica Moldova. Aceste măsuri asigură funcționarea corespunzătoare a liniilor de interconexiune în regim izolat, sporind astfel flexibilitatea și siguranța sistemului energetic. Astfel, orice eventuală avarie sau situație de criză poate fi gestionată rapid, fără a afecta stabilitatea întregului sistem.  Aceste măsuri sunt esențiale pentru consolidarea securității energetice și pentru menținerea unei furnizări stabile de energie pentru toți consumatorii”, mai arată Moldelectrica.

Fără ca Moldelectrica să le numească, este vorba cel mai probabil despre cele patru linii de 110 kV din estul României care ajung în Republica Moldocva, respectiv Huși-Cioara, Stânca-Costești, Țuțora-Ungheni și Fălciu-Gotești.  La ultima dintre ele au avut loc probe cu tensiune la celula de racord instalată în stația de interconexiune din Republica Moldova la jumătatea lunii trecute.

Din anunțul Moldelectrica înțelegem că va fi posibil ca o parte dintre consumatorii din partea stângă a Prutului să poată fi alimentați, dacă este necesar, cu energie electrică din România, prin aceste linii. Este de fapt și o măsură de precauție care apare în programul de iarnă al Guvernului de la Chișinău, care vorbește despre ea  ″în scopul reducerii vulnerabilităților tehnice în domeniul asigurării cu energie electrică, elaborarea și implementarea acțiunilor organizatorice și tehnice necesare pentru alimentarea Republicii Moldova din Sistemul Electroenergetic Național al României, prin asigurarea funcționării, la necesitate, a LEA 110 kV″.

Pe fondul distrugerii a mare parte din capacitatea de generare a energiei electrice din Ucraina, există temerea că, în Ucraina și Republica Moldova să nu poată fi asigurat consumul de energie electrică. În acest sens, Asociația europană a operatorilor de transport și sistem energetic din statele Uniunii Europene ENTSO-E a decis creșterea capacității de export a energiei electrice către Ucraina și Moldova de la 1.700 MW la 2.100 MW, începând cu 1 decembrie.

Principala sursă de energie electrică a Republicii Moldova este centrala pe gaze din Transnistria, de la Cuciurgani, operată de grupul rusesc Inter RAO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *