Acordul încheiat între Rosneft şi ExxonMobil la Soci, la reşedinţa de vară a lui Putin, la 30 august, oferă comapaniei petroliere ruseşti posibilitatea de a pune piciorul pe pământ american. O premieră în istorie.
Denumită “accord strategic global”, înţelegerea arată cam aşa:
ExxonMobil va deţine 33,3% în două proiecte importante ale Rosneft, explorarea unei zone de 126.000 de kilometri pătraţi în Marea Kara (la nord de Siberia Occidentală) şi a unui bloc mai puţin important din Marea Neagră, iar Rosneft va primi participaţii în anumite proiecte de explorare ale ExxonMobil din America de Nord, în Golful Mexic, Texas şi Canada. În plus, cele două companii vor creaa la Sankt Petersburg un centru de cercetare a regiunii arctice, unde vor munci ingineri ruşi şi americani.
ExxonMobil ia astfel locul celor de la BP, care, deşi semnaseră un acord similar cu Rosneft la începutul anului, a trebuit să se retragă, în urma presiunilor partenerilor ruşi din consorţiul TNK-BP.
Acordul este mai mult decât unul economic: premierul Putin şi adjunctul său Igor Setchin au fost prezenţi la semnare. Primul a spus că acordul ar urma să deschidă “orizonturi noi” pentru compania petrolieră rusă, iar cel de-al doilea a insistat asupra beneficiilor pe care le va avea Rosneft în Statele Unite.
Rosneft, firmă de stat, a devenit cea mai mare companie petrolieră din Rusia, mai ales după ce a achiziţionat una dintre cele mai mari filiale a defunctei Yukos.
De fapt, ExxonMobil este un partener mai vechi al ruşilor. Compania americană operează, în asociere cu Rosneft, blocul Sahalin 1, cu cele trei zăcăminte de petrol şi gaze ale sale, şi a fost la un pas să cumpere Yukos-ul lui Hodorkovki, cu câteva zile înainte ca magnatul rus să fie arestat.
Exploaterea zonei arctice este unul dintre obiectivele principale. Zăcământul de la Prinovozemelsky est, din marea Kara, este situat într-o zonă foarte dificilă, unde marea este îngheţată până la 300 de zile pe an. Primele investiţii de explorare sunt evaluate la 3,2 miliarde de dolari, dar tot proiectul va înghiţi zeci de miliarde.
Zăcămintele de hidrocarburi ale Rusiei din Siberia Occidentală şi din Caucaz sunt aproape de epuizare, dar au fost identificare rezerve enorme în Arctica, în Siberia Orientală şi în extremul Orient. Exploatarea lor necesită însă tehnologia şi aportul financiar al marilor companii internaţionale, iar acest acord arată că Moscova şi-a mai îndulcit tonul la adresa investitorilor străini, cu scopul de a creşte valoareaa propriilor sale companii şi a le ajuta să intre în proiecte mari şi să acceadă la noile tehnologii.