Poveste fără sfârşit: vânzarea a 8% din acţiunile Petrom către salariaţi revine în discuţie

Preşedintele Senatului re-aduce în discuţie o chestiune e mult uitată: vânzarea pachetului de 8% din acţiunile Petrom, pe care statul le deţine acum la compania petrolieră.

ŢSuntem în situaţia de a discuta, au câştigat în instanţă salariaţii Petrom o acţiune în baza căreia au dreptul să cumpere acţiuni Petrom. Acest lucru este, într-adevăr, prevăzut în legea de privatizare a Petrom. Statul trebuie să vândă un pachet de până la 8%. E o problemă puţin complicată pentru că trebuie să vedem cui vindem: celor care erau salariaţi la data privatizării, mie aşa mi s-ar părea normal, sau numai celor de astăzi. Instanţa de judecată nu a precizat acest lucru, după cum trebuie să ţinem cont că pot să cumpere numai cei care îşi exprimă această opţiune. Şi aceasta este o chestiune tehnică, care ţine numai de Guvern, dar am pus-o pe ordinea de zi ca o problemă care trebuie rezolvată, şi probabil că avem şi altele”, a afirmat luni Tăriceanu.

Potrivit legii de privatizare Petrom, care a intrat în vigoare la 26 august 2003, un pachet de 8% din acţiunile companiei va fi vândut salariaţilor la acelaşi preţ la care titlurile au fost transferate grupului austriac OMV. Tranzacţia nu s-a făcut însă niciodată.

Acest pachet cuprinde 4,5 miliarde de acţiuni, ceea ce la preţul de 0,2158 pe acţiune la care s-a privatizat Petrom înseamnă o tranzacţie de circa 1 miliarde de lei. În prezent acţiunile SNP se tranzacţionează la bursă la preţul de 0,3985 lei pe unitate, adică în creştere cu 85% faţă de preţul de privatizare, potrivit unor calcule făcute de Ziarul Financiar

La privatizare Petrom avea circa 60.000 de angajaţi, pentru ca în prezent numărul acestora să fie de 12.500.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *