Preşedintele Senatului re-aduce în discuţie o chestiune e mult uitată: vânzarea pachetului de 8% din acţiunile Petrom, pe care statul le deţine acum la compania petrolieră.
ŢSuntem în situaţia de a discuta, au câştigat în instanţă salariaţii Petrom o acţiune în baza căreia au dreptul să cumpere acţiuni Petrom. Acest lucru este, într-adevăr, prevăzut în legea de privatizare a Petrom. Statul trebuie să vândă un pachet de până la 8%. E o problemă puţin complicată pentru că trebuie să vedem cui vindem: celor care erau salariaţi la data privatizării, mie aşa mi s-ar părea normal, sau numai celor de astăzi. Instanţa de judecată nu a precizat acest lucru, după cum trebuie să ţinem cont că pot să cumpere numai cei care îşi exprimă această opţiune. Şi aceasta este o chestiune tehnică, care ţine numai de Guvern, dar am pus-o pe ordinea de zi ca o problemă care trebuie rezolvată, şi probabil că avem şi altele”, a afirmat luni Tăriceanu.
Potrivit legii de privatizare Petrom, care a intrat în vigoare la 26 august 2003, un pachet de 8% din acţiunile companiei va fi vândut salariaţilor la acelaşi preţ la care titlurile au fost transferate grupului austriac OMV. Tranzacţia nu s-a făcut însă niciodată.
Acest pachet cuprinde 4,5 miliarde de acţiuni, ceea ce la preţul de 0,2158 pe acţiune la care s-a privatizat Petrom înseamnă o tranzacţie de circa 1 miliarde de lei. În prezent acţiunile SNP se tranzacţionează la bursă la preţul de 0,3985 lei pe unitate, adică în creştere cu 85% faţă de preţul de privatizare, potrivit unor calcule făcute de Ziarul Financiar
La privatizare Petrom avea circa 60.000 de angajaţi, pentru ca în prezent numărul acestora să fie de 12.500.